Vyznali byste se v Brně před 31 lety? Zkuste si náš kvíz!

17. listopad 2020

Kdo si pamatuje, kde byla v Brně Gagarinova, jaký pomník stál u Lužánek – či které sídliště mohlo svým půdorysem připomínat překřížený srp a kladivo? Náš kvíz nabízí návrat o 31 let zpět.

Je to skutečně 31 let, co odstartovaly události, které se dotkly nás všech. Změnily i prosté názvy ulic či institucí, stěhovaly a dokonce bouraly pomníky.

Právě před rokem Český rozhlas Brno nabídl malý vzpomínkový kvíz, zeptal se, zda byste se vyznali v Brně před 31 lety. A protože vzbudil velký zájem, nabízíme ho ještě jednou.

Kino Moskva, mléčný bar, světelné noviny. Vzpomínáte?

Pojďte si vzpomenout na souvislosti doby, kdy se kino Scala jmenovalo Moskva, v Brně fungoval Park kultury a oddechu Julia Fučíka a v ulicích zůstávaly za vlnitým plechem proluky pamatující bombardování za druhé světové války.

Mnozí připomenou i další momenty včetně mléčného baru na náměstí Svobody či světelných novin tamtéž.

Možná (určitě!) si vzpomenete i na další změny – nebo zavzpomínáte se svými známými. Mimochodem, k vybraným odpovědím v kvízu níže přidáme ještě další zajímavost k tehdejšímu Brnu.

Hodně úspěchů!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.