Vyzkoušejte králíka na černo. Recept starý 50 let prozradil Josef Hájek

Za prvním soutěžním jídlem Pochoutkového roku jsme vyrazili do Sudovic ve středních Čechách. Josef Hájek připravil tradičního králíka na černo. Jedná se o rodinný recept, který je starý přes půl století.

Králík na černo

1 celý mladý králík
2 větší mrkve
1/3 bulvového celeru
1 špalíček zázvoru
může být i malá cibule
divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř
70 g perníku na strouhání
100 g rozinek
100 g sušených švestek
šťáva z ½ citronu
50 g másla
sůl
cukr na dochucení
mandlové lupínky na ozdobu

Postup:

Celého staženého králíka naporcujeme na větší kusy (stehna, přední nohy, hrudí, hlavu, apod.).

Josef Hájek v zajetí otázek Patrika Rozehnala

Kořenovou zeleninu včetně zázvoru očistíme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy.

Zeleninu i králíka dáme vařit do osolené vody, do které přidáme i divoké koření. Vaříme doměkka (v případě, že zvolíme mladého králíka a použijeme tlakový hrnec, trvá vaření asi 30 minut).

Poté vyjmeme uvařené maso. Zeleninu s kořením scedíme, abychom získali čistý králičí vývar. Do přibližně ¾ litru tohoto vývaru propasírujeme nejdříve přes hrubé a pak i jemné síto veškerou uvařenou zeleninu, která pomůže založit hustou omáčku.

Do omáčky propasírujeme i rozmočený perník na strouhání. Přidáme předem namočené rozinky (ve vodě) a pokrájené sušené švestky. Alternativně můžeme přidat i velkou lžíci švestkových povidel a trochu červeného vína.

Do omáčky propasírujeme i rozmočený perník na strouhání

Provaříme. Dochutíme šťávou z citronu, solí a cukrem. Uvařeného králíka obereme od kostí a natrháme. Poté vložíme do omáčky. Na samotný závěr přidáme máslo, které omáčku zahustí, zjemní a udělá lesklejší.

Porci naservírovaného králíka posypeme na talíři mandlovými lupínky. Podáváme s bramborovou kaší.

Josef Hájek

Josef Hájek má recept od své maminky, která mu ho dělávala, už v dětství. Od té doby se králík na černo u něj v rodině dělá na Vánoce a při svátečních okamžicích. Je to už 50 let. Josef Hájek ho připravuje na oblíbeném kachlovém sporáku, kde rád vaří všechna jídla. Jeho manželka zase vaří vedle na tradičním sporáku. Bydlí v rodinném domě v Sudovicích ve středních Čechách.