Výživový poradce Petr Havlíček: Mám rád půsty, ale nutit vám je nebudu

13. leden 2022

Dvě třetiny populace trpí nadváhou a obezitou. Z nich se generuje hlavní klientela, připomněl výživový poradce Petr Havlíček. Pak jsou tu lidé, kteří mají zdravotní komplikace nebo jsou vrcholoví sportovci.

„Výživový poradce by měl mít přesah i do psychologie. Měl by se vás snažit poznat, zjistit, jakým způsobem žijete, co vás formuje, jaký je váš zdravotní stav. Naše stravování je výsledkem toho, co jsme se naučili v dětství. Ale nejvíc stravování ovlivňují emoce. Člověk, který chce stravování změnit, musí mít velmi silnou motivaci.“

Vnitřní motivace dává větší šanci

„Většina lidí říká, já nemám vůli to dodržovat. To znamená, že nemá silnou motivaci. Ta je buď vnější, když se třeba nelíbím partnerovi, cítím tlak v zaměstnání a podobně. Když je motivace vnitřní, děláte to pro sebe, tam je větší šance u toho vydržet. Změnit stravování je totiž vystoupení z naší komfortní zóny. A když se v něčem začínám omezovat, tak musím vědět proč a musí mi to dělat radost,“ vysvětlil Petr Havlíček.

Jak vybrat výživového specialistu? „Měl by naslouchat a nehodnotit, protože toho člověka ještě nezná. Musí vám být také sympatické metody toho speciality. Já mám třeba rád půsty, ale když řeknete, že půsty nechcete, tak vám je nutit nebudu. Při hledání výživového specialisty je třeba podívat se na recenze. Nejlepší je najít někoho, kdo má osobní zkušenost,“ doporučuje Petr Havlíček.

Kdo se může stát výživovým specialistou? Kdy je dobré užívat doplňky stravy? Jak řešit výživu při cukrovce a jak řešit úbytek hmotnosti?

Spustit audio

Související