„Vývoj šel dopředu, protože lidi jsou líní.“ S Ivanem Rösslerem o 95 letech rozhlasového vysílání

17. květen 2018

Rozhlas slaví 95 let, ale stále zůstává stejný. Slovo je zkrátka slovo. „Ale jeden rozhlasový teoretik definoval rozhlas jako pauzu obloženou slovy. Tvrdil, že v rádiu hraje pauza větší roli než slovo. Během ní totiž zpozorníte,“ směje se dlouholetý rozhlasák Ivan Rössler.

„Dnes může vysílat každý a internetová rádia už jsou. Síla Českého rozhlasu je v tom, že je veliký a má tradice. A spočívá v mluveném slově, které umí dělat líp než kdokoli jiný. Moderátoři na komerčních rádiích protahují koncovky a jsou permanentně veselí. To není úplně profesionální,“ myslí si Ivan Rössler.

„Technologie nás na jednu stranu posunují, na druhou svazují. Vývoj šel dopředu, protože lidi jsou líní. Vzpomínám, že když jsem měl poprvé natočit rozhovor, vybavili mě magnetofonem Maihak. Bylo to 15kg monstrum na kličku.“ Dnes se dá točit i na mobil. „Věci se zrychlují, zlepšují a nutí nás rychleji myslet a pracovat. Jsme výkonnější, co si budeme povídat.“

Jaké vzpomínky má na své dlouholeté působení v rozhlasu? Na co je ještě dnes pyšný? Co by si ještě v životě přál? Poslechněte si ze záznamu.

magnetofon Maihak
autoři: eh , Martina Kociánová
Spustit audio