Využívalo komunistické Československo fake news? Naši dezinformátoři patřili mezi světovou špičku, tvrdí historici

31. březen 2022

Někdy se může zdát, že fenomén fake news je novodobou součástí našich životů, našeho veřejného života. Ale když se podíváme do historie, najdete plno dezinformací.

Účinkuje: historik Pavel Žáček
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 5. 8. 2020

Právě československá Státní bezpečnost patřila k těm nejefektivnějším šiřitelům, jak píší Miloš Gregor a Petra Vejvodová ve své knize Nejlepší kniha o fake news:

„Dezinformace aktivně využívaly všechny strany bojující ve světových válkách. V mnohem větší míře našly uplatnění také ve válce studené, kde této praktice zcela jednoznačně vévodily zpravodajské služby Varšavské smlouvy, včetně Československa. Není od věci zmínit, že českoslovenští dezinformátoři patřili mezi světovou špičku.“

Na špici oboru

Jednou z akcí byl úžas vzbuzující nález archiválií nacistů na Šumavě na dně Černého jezera v roce 1964.

„Major Jiří Stejskal a major Ladislav Bittman se snažili krátce po vytvoření speciálního dezinformačního pracoviště ovlivnit dění v tuzemsku i v zahraničí. Tak vznikla akce Neptun a sovětský náčelník dezinformací tuto akci velmi obdivoval,“ vysvětluje host pořadu Jak to bylo doopravdy, historik Pavel Žáček.   

Rok 1964: Falešná hra Státní bezpečnosti. Jak televize „objevila“ tajné nacistické dokumenty

Ladislav Bittman

V USA zemřel 18. září 2018 Ladislav Bittman, který v roce 1964 vymyslel a provedl mystifikační akci komunistické Státní bezpečnosti: na dně Černého jezera na Šumavě byly objeveny bedny s údajnými dokumenty nacistů. Až po roce 1968 vyšlo najevo, že šlo dezinformační operaci StB s krycím názvem Neptun.

Od nápadů příslušníků StB nebylo daleko k vlastní akci, včetně informací pro veřejnost. Sami členové StB napsali zprávu pro tehdejší Československou tiskovou agenturu a pro Československou televizi se vyjádřil také tehdejší ministr vnitra Lubomír Štrougal.

Tehdy řekl: „Šumavský nález má vpravdě historický význam. Jde o část materiálů z jednotlivých úřadoven Říšského hlavního bezpečnostního úřadu, v materiálech byly nalezeny i údaje týkající se agentů a konfidentů gestapa.“ 

„Štrougal věděl, že je to výmysl, a věděl i to, že dané materiály nejsou z československých archivů, ale ze Sovětského svazu. Šlo o vysoký stupeň utajení, ale pro celý východní blok bylo velmi výhodné atakovat Spolkovou republiku Německou a vnitropoliticky se měl vyvolávat v občanech duch revanšismu,“ říká Žáček.

A dodává: „Byla to jedna z nejúspěšnějších akcí tohoto typu rozvědky před rokem 1968 a byla dávána za vzor i jiným službám v rámci sovětského bloku.“

Směrnice StB

Celá řada akcí typu fake news byla vedena dle konkrétní směrnice Státní bezpečnosti, která mimo jiné doporučovala, že je vhodné „využívání věrných napodobenin dokumentů vysoce postavených a významných osob, dokumentů různých organisací či vládních úřadů. Diskreditace osob, organisací a záměrů nepřátel. Desinformování nepřátel, demoralisace jednotlivců i celých skupin, šíření dezinformačních zpráv, dezorganizace institucí, indiskrece.“

Jak StB organizovala únosy lidí? Bohumila Laušmana omámili, poslankyni Tumlířovou zachránil drdol

Veřejná bezpečnost v akci-zadržení

Státní bezpečnost (StB) byla prodlouženou rukou vládnoucí komunistické strany. Všemocná, obávaná, s nevybíravými praktikami.  Nikdo si před estébáky nemohl být ničím jist.

Koncem 80. let byla takovou diskreditační akcí snaha znevěrohodnit prof. Františka Janoucha, který žil v exilu a byl představitelem Nadace Charty 77. Jinými byly akce proti rozhlasové stanici Rádio Svobodná Evropa, ale můžeme s jistou nadsázkou konstatovat, zda celým sledem dezinformací nebyla celá desetiletí komunistického státu.

„Ale tyto praktiky najdeme ve všech historických období na nejrůznějších místech, připomeňme třeba i počátek 2. světové války s událostmi v Polsku. V minulosti byl nositelem fake news člověk, agent, třeba i dvojitý, trojitý. V současnosti jsou nositelem nejrůznější sítě, které využívají nové technologie. A je třeba se s tím vyrovnávat například kritickým myšlením,“ konstatuje Pavel Žáček. 

Celý pořad Ivany Chmel Denčevové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.