Vytápění tzv. pánu bohu do oken se může vyplatit

3. únor 2014
Dobré odpoledne

Letošní netypicky mírná zima netěší snad nikoho a pravděpodobně nás ani nepotěší ve chvíli, kdy budeme sčítat „protopené“ peníze. Ruku na srdce, i když je zima teplejší, většinou topíme podobně, jako když jsou tuhé mrazy. Hostem odpolední poradny byl Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny.

„Myslím, že ušetříme tak maximálně dvacet procent. Jenže energetické firmy, které nám teplo zajišťují, potřebují peníze na provoz stejně, jako když mrzne, a když od nás letos dostanou méně peněz, tak v další sezóně můžou zdražit, a v důsledku neušetříme nic,“ předpokládá jihlavský energetik.

Poradit obecně všem, jak se chovat v topné sezóně, je poměrně složité. Každý má jiný druh vytápění, žije v jiném domě či bytě. „Pokud máme byt nebo dům zateplený, můžeme odejít do práce a topení v podstatě vypnout. Teplota se udrží a klesne tak o dva stupně. Jestliže máme dům starý, nezateplený, vlhký, je potřeba promyslet nejlevnější způsob vytápění. A topení rozhodně nevypínat,“ radí Zbyněk Bouda.

Někdy se dokonce vyplatí topit a zároveň hodně větrat. „Jestliže žijeme ve starém kamenném domě se silnými zdmi, který je hodně vlhký, nezbývá, než hodně topit, a to vlastně pořád, i na jaře. A zároveň větrat. Vytápění pánu bohu do oken je v tomto případě důležité, aby se v domě nešířila plíseň. Je dobré pořídit levné vytápění, sálavé teplo, např. krbová kamna,“ říká Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny.

Spustit audio