Výstavba dálnic ve Zlínském kraji – bilance roku 2022

23. listopad 2022 16:19

S koncem letošní stavební sezóny je už možné bilancovat, jak pokračuje výstavba dálnic ve Zlínském kraji.

Čtěte také

D49

Dálnice D49 má v budoucnu spojovat východní Moravu se západním Slovenskem. Silnice má začínat v Hulíně u odbočky z dálnice D1 a má vést přes Fryšták, Lípu, Pozděchov a Horní Lideč do slovenské Lysé pod Makytou, kde se bude napojovat na slovenskou rychlostní silnici R6.

Práce na stavbě dálnice D49 mezi Hulínem na Kroměřížsku a Fryštákem na Zlínsku se obnovily loni, tedy na konci roku 2021. V listopadu 2022 stavba uzavřela silnici mezi Zahnašovicemi a Martinicemi na Kroměřížsku. Omezení zde potrvá maximálně dva roky.

Se zprovozněním 17 km dlouhého úseku dálnice D49 z Hulína do Fryštáku počítá ŘSD koncem roku 2024.

D55

Po kompletní dostavbě má v budoucnu dálnice D55 propojit střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude přes 100 kilometrů.

Nejviditelnější práce jsou aktuálně na stavbě úseku u Starého Města u Uherského Hradiště. Zde je hotový nový most. Ten budují dělníci taky v úseku Staré Město – Zlechov, kde staví piloty a pilíře s tím, že opěry se budou dodělávat příští rok. Hotová je také mimoúrovňová křižovatka u Starého Města. V úseku od Starého Města po Kostelany je už položený i asfaltový koberec. Stavba dálnice šla podle vyjádření dálničního ředitelství letos podle plánu. Jediné zdržení nastalo ohledně povolení výluk na železnici kvůli stavbě podjezdu kolejí. To ale nakonec ŘSD letos v září dostalo.

Poprvé by úsekem dálnice D55 za necelé tři miliardy korun z Babic do Starého Města měli řidiči projet v roce 2024.

Stavba D55 ze Starého Města do Moravského Písku na Hodonínsku letos pokračovala zakládáním mostů a pracemi na samotném dálničním tělese. Součástí stavby v tomto úseku dlouhém téměř devět kilometrů je budování devíti mostů.
S otevřením úseku D55ky ze Starého Města do Moravského Písku za skoro dvě miliardy korun počítá Ředitelství silnic a dálnic rovněž v roce 2024.

Čtěte také

Stavbu dalšího úseku této dálnice mezi Babicemi a Napajedly na Zlínsku, který povede kolem Spytihněvi, ŘSD teprve připravuje. Zahájit stavbu chtějí silničáři v roce 2024, hotovo by mělo být o dva roky později.

Podivejte se, v jaké fázi byly stavební práce na D55 mezi Babicemi a Starým Městem v dubnu 2022:

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související