Výstava Marca Chagalla v Hamburku

10. listopad 2010

Marc Chagall je známý svými zářícími barvami a surrealistickým světem snů. Díla jednoho z nejvlivnějších a nejoriginálnějších umělců 20. století jsou nyní k vidění v hamburské galerii Bucerium Kunst Forum na radničním náměstí. Představuje na 150 děl umělce, který po holocaustu už nikdy nevkročil na území Německa.

Svou tvůrčí sílu čerpal především z vlastní identity, dětství a mládí v běloruském Vitebsku, což jej ovlivnilo na celý život. Do světa se vydal jako silná osobnost a své vzpomínky a prožitky propojil s vyjadřovacím jazykem západní moderny v obrazový svět, jaký nemá obdoby. Právě tento aspekt a vliv jeho první milované manželky Belly prezentuje výstava v Hamburku „Marc Chagall. Linie života". Expozice zachycuje umělecký vývoj Chagalla a jeho vlastní životní cestu jako zdroj tvorby. Jeho biografie se poprvé prezentuje v přímém spojení s jeho dílem.

Právě pasáže z autobiografie Můj život, kterou umělec dokončil už ve svých 35 letech, provázejí vystavené litografie. Kniha je zkoumáním židovsko-ruských kořenů Chagalla a představuje jeho umělecké setkání s pařížskou avantgardou. Chagall to formuloval slovy: „Všechny věci, které jsem miloval, o kterých jsem snil, všechno to, co jsem nemohl slovně vyjádřit – moje milované Rusko, rodný Vitebsk, židovskou čtvrť, ve které jsem vyrůstal, vše jsem maloval tak, jak jsem to viděl jako dítě."

Výstava představuje také kresby z knih vzpomínek Hořící světla a První setkání, které psala Chagallova žena Bella v jiddiš. Tyto práce společně s ilustracemi k Bibli vytvářejí představu o tom, jak Chagall viděl sám sebe, jaké motivy dominovaly jeho tvorbě. Jak uvedla kurátorka výstavy a vedoucí muzea Ortrud Westheider, životopis a komplikovaná židovsko-evropská identita měla na Chagallovu tvorbu mnohem zásadnější vliv, než se dosud myslelo.

Výstava otevírá pohled na obrazy plné fantazie z autobiografické perspektivy, malíř se prezentuje také jako kronikář své doby. Chagall ve své tvorbě také tematizoval pronásledování Židů, zvláštní kapitola je věnována vzniku obrazu „Andělův pád". Nechybí ani slavné ilustrace Bible, kterým se Chagall intenzivně věnoval a mnohokrát cestoval za inspirací na Blízký Východ.

Expozice vznikla díky kooperaci s Izraelským muzeem v Jeruzalémě, jehož sbírku Chagalla je možné poprvé shlédnout v Německu. Výstavu osobně zahájila vnučka umělce žijící ve Švýcarsku Meret Meyer, která do Hamburku letos ještě jednou zavítá, a to na diskusní fórum 1. prosince.

Marc Chagall byl umělcem, který doslova i obrazně překračoval hranice, od Běloruska až po New York, byl malířem a grafikem, který se nenechal zařadit do žádného šuplíku. Výstava v Bucerius Kunst Forum, která potrvá do 16. ledna 2011, chce podobně jako Chagallova díla stavět mosty mezi kulturami, proto expozici provázejí další tematické akce, například 2. ročník mezinárodního festivalu klezmeru či dialog o vývoji situace na Blízkém Východě.

autor: zis
Spustit audio