Vysoutěžit je o něco neutrálnější než vydiskutovat

23. srpen 2014

Předponami se odvozeniny tvoří často, ne vždy ale proniknou do spisovného jazyka.

Otázka:
Ráda bych se zeptala na slovo, které se náhle objevilo a moc se mi nelíbí... slovo vysoutěžit. Je to jako slovo vydiskutovat. Nelíbí se mi ani jedno.

Děkuji za tyhle krásné stránky a budu se těšit na odpověď.

H. Parasková


Odpověď:
Tvoření předponových odvozenin uvedeného typu je v současné češtině poměrně časté, ale takto utvořená slovesa mají většinou charakter profesní, tzn. zpravidla je nepovažujeme za spisovné neutrální výrazy.

Neutralitě je podle našeho názoru blíže sloveso vysoutěžit, protože se užívá velmi hojně a nahradit ho lze jen opisnými vyjádřeními jako vyhrát v soutěži. Takové opisy jsou ale zdlouhavé, a tudíž je mluvčí většinou neužijí. Navíc je jednoslovný výraz výhodným základem pro tvoření dalších odvozenin, např. přídavného jména vysoutěžený.

Sloveso vydiskutovat lze naopak snadno nahradit neutrálními a hojně užívanými slovesy sjednat, dojednat, vyjednat apod., tudíž si stále zřetelně zachovává příznak profesní mluvy.

autor: Martin Prošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.