Vysoký cholesterol má 7 z 10 Čechů a často o tom vůbec neví. V těle máme „hodný“ HDL a „zlý“ LDL

17. srpen 2021

Zvýšený cholesterol v krvi představuje jeden z významných faktorů, který může způsobit mrtvici nebo infarkt. I proto je důležité znát hladinu cholesterolu v krvi a pravidelně ji kontrolovat. Nejedná se pouze o problém starší populace, ale může překvapit i vyznavače zdravého životního stylu. Až 80 procent cholesterolu si totiž tělo vyrábí samo a pouze okolo jedné pětiny přijmeme ze stravy.

Prof. MUDr.Vladimír Bláha, CSc., přednosta Kliniky gerontologické a metabolické FN a LF UK Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: cholesterol pod kontrolou.

Co to znamená, když má pacient vysokou hladinu cholesterolu?

Čtěte také

V lidském těle existují dva druhy cholesterolu, „hodný" HDL cholesterol a „zlý" LDL cholesterol. Problém může nastat v okamžiku, kdy se hodnoty toho zlého (LDL) dostanou nad stanovený limit.

Cholesterol je tuková látka, která je pro tělo v mnoha ohledech důležitá, funguje například jako základní stavební jednotka pro buňky. Pokud je ho více, než tělo dokáže zpracovat, dochází k ukládání v cévách, a to může mít fatální důsledky. Zanášení cév na sobě nepoznáte a pacienti často netuší, že se v jejich těle něco děje.

Komplikace spojené s vysokým cholesterolem ale dokážou zkrátit život o 5 až 10 let.

Jak se vysoký cholesterol projevuje a co může způsobit?

Vysoký cholesterol nebolí a nemá ani žádné další příznaky. Jeho hodnotu zjistí lékař z odebrané krve. Pokud se vysoký cholesterol u pacienta neřeší, může dojít k omezení průchodnosti tepen a rozvoji chronického onemocnění cév, tzv. aterosklerózy. Jde o ukládání škodlivého cholesterolu v cévách.

Žilní trombóza a plicní embolie, to je tichý zabiják (ilustrační foto)

Tím se tvoří usazeniny, které výrazně omezují průtok krve. Může dojít i k uzávěru cévy, a to kdekoliv po těle - to vede k infarktu, mrtvici nebo k ischemické chorobě dolních končetin. Proto je důležité, aby pacienti nezanedbávali preventivní prohlídky a hladinu cholesterolu s lékařem konzultovali.

Jak probíhá vyšetření hladiny cholesterolu?

Vyšetření probíhá z běžného odběru krve a mělo by být součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře. Je potřeba, abychom se o náš cholesterol začali aktivně zajímat a mluvili o něm s lékařem. Problém totiž může nastat i u zdravého mladého a fit člověka, který dodržuje zdravý životní styl. A ani o tom nemusí vědět.

K čemu tělo potřebuje cholesterol a kde se bere?

Lidské tělo vytváří 60-80 procent cholesterolu samo, zbylých 20-40 procent přijímáme ze stravy. V mladém věku umí tělo cholesterol většinou zpracovat, ale stárnutím, rizikovými faktory (např. kouření) či vlivem dalších nemocí se zhoršuje kondice srdce a cév.

Cholesterol má tedy podmínky pro to, aby se usazoval. Z toho důvodu je opravdu klíčové hladinu cholesterolu kontrolovat průběžně, protože se může zásadně měnit.

Kdo patří do nejvíce ohrožené skupiny?

Do ohrožené skupiny patří lidé, kteří jsou vystaveni rizikovým faktorům - čím více rizikových faktorů, tím větší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Čtěte také

Faktorů, které zvyšují riziko je hned několik a u každého jedince se mění v průběhu života. Některé můžeme ovlivnit, jiné nikoliv.

Mezi ty ovlivnitelné patří především zdravý životní styl - například zdravá strava, vyhnout se kouření, častému pití alkoholu, nedostatku pohybu a stresu. Svou roli ale hraje i narůstající věk - tělo stárne a s ním i naše cévy. Tendence ukládání cholesterolu do stárnoucích cévních stěn je vždy vyšší. A to se nebavíme o seniorech, ale lidech nad 30 let a dál. Rizikovým faktorem je ale i celá řada onemocnění.

Která onemocnění mohou cholesterol v krvi ovlivnit?

Jde zejména o vysoký krevní tlak, obezitu nebo cukrovku. Zároveň pokud se u pacienta v rodině vyskytuje vysoký cholesterol nebo kardiovaskulární onemocnění, je samozřejmě riziko ještě vyšší.

Čtěte také

Faktorů, které ovlivňují hladinu cholesterolu je opravdu hodně, a proto čím více rizikových faktorů máme, tím nižší by měla být požadovaná hladina našeho cholesterolu. Například člověk s vysokým krevním tlakem bude mít požadovanou hladinu cholesterolu rozhodně nižší než člověk, který tímto onemocněním netrpí.

Obecně - pokud se objevují rizikové faktory, je dobré, aby pacienti konzultovali svůj stav častěji než na preventivní prohlídce.

Co můžeme udělat proto, abychom hladinu cholesterolu snížili?

Je důležité, aby měl pacient pravidelný pohyb, protože ten pomáhá se zvyšováním hladiny HDL, tedy toho „hodného" cholesterolu a odbourává ten „škodlivý". To souvisí také s váhou, protože u pacientů s nadváhou či obezitou je riziko vyšší.

Čtěte také

Pokud tedy mají pacienti nějaká kila navíc, doporučujeme jim úpravu jídelníčku a pohybu tak, aby přebytečná kila zhubli. Měli by také omezit pití alkoholu a kouření.

Doporučujeme vyhnout se stresovým situacím, což může být pro pacienty těžké. Stačí alespoň trochu zvolnit, pomoci mohou třeba meditační cvičení nebo více odpočinku. Tato opatření fungují i jako prevence. Samozřejmě je důležité také nezapomínat na pravidelné návštěvy u lékaře, během kterých můžete hladinu svého cholesterolu konzultovat.

V řadě případů ale pouze vhodný režim nestačí. Když je hodnota cholesterolu příliš vysoká, s úpravou životosprávy už si nevystačíme. Spolehlivě a v požadovaném rozsahu pak sníží cholesterol jen farmakologická léčba. V některých případech je jedinou možností, jak si zkvalitnit a prodloužit život.

Kde lidé najdou více informací?

Edukační web www.jaknacholesterol.cz bude pacientům dostupný od začátku září. Případně weby odborných společností jako je Česká společnost pro aterosklerózu.

prof. MUDr. Vladimír Blaha, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou cholesterolovou radioporadnu s prof. MUDr. Vladimírem Bláhou, CSc., si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související