Vysoké tresty pro převaděče

10. listopad 2003

Na čtyři až deset let poslal teplický soud do vězení převaděče. Za mřížemi skončilo osm mužů z Česka, Moldávie, Bulharska, Polska a Vietnamu za to, že v uplynulých dvou letech převedli jako organizovaná skupina do Německa několik desítek běženců. Jeden z odsouzených cizinců byl vyhoštěn, ostatní legalizovali svůj pobyt u nás založením rodiny.

Trestná činnost jim byla prokázána především díky odposlechům 56 tisíc hodin jejich telefonátů. Svědci, kterých bylo 35, se podle předsedy senátu Miroslava Čapka báli vypovídat. Mezi odsouzenými ale chyběl hlavní organizátor - Afghánec, kterého se policii nepodařilo zadržet. Ten zajišťoval přísun zájemců o ilegální přechod hranice přímo v uprchlickém táboře v Červeném Újezdu. Za tuto službu platili běženci od 300 do 3000 dolarů za osobu.

Soud s převaděči se konal za mimořádných bezpečnostních opatřeních, která nařídil předseda senátu. Okolí budovy bylo uzavřeno, novináři byli podrobeni dvojnásobné kontrole detektorem kovů a obžalovaní si rozsudek vyslechli s pouty na rukou. Většina obžalovaných totiž byli cizinci a podle předsedy senátu hrozilo nebezpečí, že by mohli být "uneseni", aby mohli zmizet z republiky.

autoři: mta , vma
Spustit audio