Vysočina je můj osudový kraj

25. březen 2013

Hostem pondělního Tandemu byl spisovatel a hudebník Josef Pepson Snětivý, který pochází z Táborska, žil na severu Čech, teď bydlí v Praze, ale za svůj srdeční kraj považuje Vysočinu. V dopoledním vysílání nám mimo jiné představil svou knihu Dopisy v nevratných lahvích, ve které se děj jedné povídky odehrává v Lipnici nad Sázavou.

„Na Lipnici mě jednou pozvala paní Hašková, manželka vnuka Jaroslava Haška, a já se do toho místa hned zamiloval. Jezdím tam několikrát do roka hlavně se svými dětmi. Vždycky říkám, že Hašek věděl, kam přijel zemřít. A není náhoda, že mistři české literatury tvořili v tomto kraji, je velmi inspirativní,“ vyznal se z lásky k Vysočině Pepson Snětivý.

Dopolední host Tandemu má široký záběr činnosti, píše, skládá hudbu, překládá literaturu, knihy sám vydává. V současné době se věnuje zejména spisovatelské dráze. „Já jsem, jak často říkám, tzv. retardovaný spisovatel, protože jsem začal psát až po třicítce, muzika je v současné době popelkou. První román, který jsem napsal, byl ryze autobiografický, teď už je to spíše fikce,“ přibližuje svou literární tvorbu Pepson.


Jeho další velkou láskou je fotbal. V minulém roce vydal knihu, ve které je spousta rozhovorů s fotbalovými osobnostmi, mimo jiné také s Františkem Komňackým, současným trenérem FC Vysočina.

A aby toho nebylo málo, Vysočina inspirovala Josefa Pepsona Snětivého i v poezii, jeho někdejší láska, které sbírku věnoval, totiž z tohoto kraje pocházela.

A jaké jsou sny tohoto renesančního člověka? „Uvažuje se o tom, že by povídka, která se odehrává na Lipnici, byla zfilmovaná. To by byl splněný sen, sedět jako filmový poradce vedle režiséra, pít to úžasné lipnické pivečko, a sledovat, jak se vaše dílo přenáší na filmové plátno,“ usmívá se Pepson Snětivý.

Spustit audio