Výsledky testu vinných klobás. „Hlavní je číst etikety,“ radí Jan Tuna

5. únor 2019

Milují ji děti i dospělí. Vinná klobása je oblíbená nejen na vánočním stole. Je lepší koupit si ji v řeznictví, nebo v supermarketu? A jak vlastně poznáme, že kupujeme kvalitní výrobek?

„Státní veterinární ústav v Praze, který se zaměřuje právě na masné výrobky, pro náš pořad A dost! otestoval devět druhů vinných a bílých klobás. A ukázalo se, že ty drahé nemusí být nejlepší a ty levné nemusí být nejhorší,“ říká Jan Tuna, moderátor, scenárista, dramaturg a režisér internetové televize Stream.cz.

Zajímejte se o složení

Vodítkem v rozpoznání kvality výrobku je podle něj především podíl masa, protože v tom se testované klobásy lišily i o desítky procent. „Hlavní je číst etikety,“ radí Jan Tuna. „Nezabere vám to moc času, protože stačí naučit se kupovat konkrétní výrobek. Víte totiž, že obsahuje 80 % masa a ne jen 57 %. A pak můžete už jen jednou za čas si údaje překontrolovat, jestli třeba výrobce nezměnil recepturu“.

Kromě výrobků ze supermarketů redakce anonymně nakupovala i v jednom malém řeznictví. Bohužel u klobásy prodejce neměl uvedené složení a nakupující ho nedostala ani na vyžádání od obsluhy. Přitom prodejce má povinnost zákazníkovi předložit složení nabízeného výrobku. „Bohužel při testech se ukázalo, že při výrobě klobásy z tohoto řeznictví byl zřejmě použitý glutaman sodný, což je zvýrazňovač chutě a vůně. Byla tam glutamová kyselina,“ dodává Jan Tuna.

Nebojte se reklamovat

A co udělat, když přijdete domů, rozbalíte klobásu a zjistíte, že něco není v pořádku? „Zákazník má i v případě potravin právo vrátit se do obchodu, kde výrobek koupil, a požadovat vrácení peněz. „Předpokládám, že většina obchodů by to uznala,“ věří Jan Tuna. A pokud by tomu tak nebylo, může se nespokojený spotřebitel obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která se kvalitě produktů věnuje velmi pečlivě a zodpovědně.

Výsledky testu

Mezi klobásami byly velké rozdíly ve složení. Ani ne 57 % masa bylo ve vinné klobáse smetanové Procházka vyrobené Kosteleckými uzeninami z Agrofertu a prodávané v Makru. Navíc právě tato klobása byla daleko tučnější, než bylo uvedeno na obale, a nevešla se ani do povolené dvacetiprocentní odchylky z deklarace. Druhý nejnižší obsah masa mezi testovanými měla vinná klobása opět z Kosteleckých uzenin prodávaná na pultech Tesca. Neobsahovala ani 58 % masa a jako v jediné v ní navíc byly i úlomky kostí. Přitom šlo o čtvrtou nejdražší a současně nejtučnější klobásu mezi testovanými.

Na opačném konci žebříčku se naopak umístily klobásy s vysokým podílem masa. Skoro 87 % ho obsahovala bílá klobása Globus, vyrobená přímo tímto hypermarketem. A s cenou 99 Kč za kilogram byla navíc nejlevnější mezi testovanými. Druhý nejvyšší podíl masa a nejnižší obsah tuku měla vinná klobása prodávaná pod privátní značkou řetězce Albert, vyrobená opět Kosteleckými uzeninami.

Spustit audio