Výsledky dTestu vřeten vás překvapí. Hlavně na jedny „bezlepkové“ si dejte pozor
Organizace dTest testovala 23 různých vzorků vřeten. Jak si které vedly? Kromě jedné výjimky těstoviny obstály.
„Nejdříve jsme je nechali uvařit podle návodu. Přístroje změřily, jak jsou pevné, jestli lepí. Pak nastoupil tým ochutnávačů a nakonec chemické zkoušky,“ popisuje Jan Maryška, redaktor časopisu dTest. Jak těstoviny dopadly?
Podle Jana Maryšky si vedly velmi dobře. „S jedinou výjimkou. Ze tří vzorků bezlepkových těstovin se v jednom objevilo určité množství lepku.“ Šlo o bezlepkové těstoviny Sam Mills.
Nejlepší vřetena podle dTestu
- semolinová vřetena od firmy Barilla
- těstoviny Albert Fisilli
- vřetena italské značky Rummo
Co ovliňuje chuť
„Jinou chuť mají těstoviny z rýžové mouky, jinou z pšenice, jinou vaječné a jinou obarvené. Pokud chcete těstoviny pro italskou kuchyni, tak ze semoliny, tzv. tvrdé pšenice. Když chcete klasické české, tak sáhněte po vaječných,“ doporučuje Jan Maryška. „A nevěřte návodům na obalech. Dobu vaření berte jako orientační hodnotu, a těstoviny kontrolujete.“
Jak těstoviny správně vařit, aby byly al dente?
Související
-
V malé italské provincii připravují ty nejlepší těstoviny z pradávné pšenice. Prý i pro celiaky
Kdo by v alpském lyžařském centru Val di Fiemme čekal i centrum těstovinové?