Výsledky dTestu listového těsta: Z kterého uděláte nejlepší jablečný závin?
„Při pečení slaného pečiva jsme vystačili jenom s dobrými známkami. Horší výsledky jsme získali při pekařském pokusu se sladkým,“ přibližuje redaktor dTestu v pořadu Dva na Dvojce.
Do testu organizace dTest vybrala pouze listová těsta bílá chlazená, zato všech možných typů: „V kostkách, rozvalené na pečícím papíru, ta, která deklarují větší obsah másla nebo výrobu bez palmového oleje,“ přibližuje Jan Maryška z dTestu.
Ve výrobcích sledovali obsah mastných kyselin, soli, nepřiznaných konzervantů, ale i jejich mikrobiologický obraz. To znamená, jestli budou i v poslední den deklarované trvanlivosti stále použitelná.
Situace se zlepšila
„Všechny tyto zkoušky dopadly poměrně dobře. Neobjevili jsme žádného potížistu.“ Dokonce už ani těsta z rostlinného margarínu neobsahují rizikové transmastné kyseliny
„Před sedmi lety jsme objevili vzorky, které by z dnešního pohledu nebylo možné prodávat. Situace se ale rapidně zlepšila.“ Při praktických zkouškách zase z listových těst nechali udělat sladké šátečky s jablečnou náplní a slané pečivo.
O umístění rozhodl až praktický test
„A tady se teprve ukázalo, co v těch jednotlivých výrobcích vlastně je. S některými se pracovalo dobře, s některými hůř a vlastně tyto výsledky praktických zkoušek zejména rozhodly o jejich umsítění.“
„Horší výsledky jsme získali při pekařském pokusu se sladkým pečivem, kdy jsme z listového těsta udělali takový zjednodušený jablečný zákusek. Při pečení slaného pečiva, kdy jsme dělali jednoduché slané posypané tyčinky, jsme si ale vystačili jenom s dobrými a velmi dobrými hodnoceními.“
Nejlepší listová těsta
„Na děleném prvním místě se umístilo Babické těsto a výrobek Lev bez palmového tuku. Z listových těst s máslem se vedlo nejlépe také značce Lev. A jablečný závin se nejlépe podařil z těsta Tesco prodávaného na pečícím papíru,“ uzavírá Jan Maryška z dTestu.
Může se dávat chlazené listové těsto do mrazáku? Je listové těsto opravdu tak velká kalorická bomba?
Související
-
Nadpozemsky dobré maso. Svíčkovou Wellington v listovém těstě vychválil Jan Vančura
Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem se naučili péct hovězí panenku v listovém těstě, které se říká Wellington.
-
Jak vybrat listové těsto na štrúdl?
Chystáte se upéct štrúdl? A uvažujete, zda si listové těsto vyrobit sami, nebo raději sáhnout po tom koupeném? Poradí vám výsledky spotřebitelských testů časopisu dTest.
-
Jablečné šátečky z listového těsta
Sladkého není nikdo dost, a proto se podíváme na další z receptů od naší posluchačky Evy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka