Výsledky dTestu listového těsta: Z kterého uděláte nejlepší jablečný závin?

21. prosinec 2021

„Při pečení slaného pečiva jsme vystačili jenom s dobrými známkami. Horší výsledky jsme získali při pekařském pokusu se sladkým,“ přibližuje redaktor dTestu v pořadu Dva na Dvojce.

Do testu organizace dTest vybrala pouze listová těsta bílá chlazená, zato všech možných typů: „V kostkách, rozvalené na pečícím papíru, ta, která deklarují větší obsah másla nebo výrobu bez palmového oleje,“ přibližuje Jan Maryška z dTestu.

Ve výrobcích sledovali obsah mastných kyselin, soli, nepřiznaných konzervantů, ale i jejich mikrobiologický obraz. To znamená, jestli budou i v poslední den deklarované trvanlivosti stále použitelná.

Situace se zlepšila

„Všechny tyto zkoušky dopadly poměrně dobře. Neobjevili jsme žádného potížistu.“ Dokonce už ani těsta z rostlinného margarínu neobsahují rizikové transmastné kyseliny

„Před sedmi lety jsme objevili vzorky, které by z dnešního pohledu nebylo možné prodávat. Situace se ale rapidně zlepšila.“ Při praktických zkouškách zase z listových těst nechali udělat sladké šátečky s jablečnou náplní a slané pečivo.

O umístění rozhodl až praktický test

Jablečný závin

„A tady se teprve ukázalo, co v těch jednotlivých výrobcích vlastně je. S některými se pracovalo dobře, s některými hůř a vlastně tyto výsledky praktických zkoušek zejména rozhodly o jejich umsítění.“

„Horší výsledky jsme získali při pekařském pokusu se sladkým pečivem, kdy jsme z listového těsta udělali takový zjednodušený jablečný zákusek. Při pečení slaného pečiva, kdy jsme dělali jednoduché slané posypané tyčinky, jsme si ale vystačili jenom s dobrými a velmi dobrými hodnoceními.“

Nejlepší listová těsta

„Na děleném prvním místě se umístilo Babické těsto a výrobek Lev bez palmového tuku. Z listových těst s máslem se vedlo nejlépe také značce Lev. A jablečný závin se nejlépe podařil z těsta Tesco prodávaného na pečícím papíru,“ uzavírá Jan Maryška z dTestu.

Může se dávat chlazené listové těsto do mrazáku? Je listové těsto opravdu tak velká kalorická bomba?

Spustit audio

Související