Výroky papeže o Mohamedovi pobouřily muslimský svět

15. září 2006

Rozhořčení vyvolal v muslimských kruzích výrok papeže Benedikta XVI. na adresu proroka Mohameda. Hlava katolické církve použila v úterý v Řezně citátu středověkého byzantského císaře, který se o Mohamedovi nelichotivě vyjádřil.

Na půdě Řezenské univerzity citoval Benedikt XVI. slova byzantského císaře Manuela II. Ten se před 600 lety vyjádřil v tom smyslu, že "Mohamed přinesl na svět jen špatné a nehumánní věci".

Muslimské organizace v Německu a ve Francii už daly najevo své rozčilení. Státní náboženský úřad v Turecku pak dokonce od papeže žádá omluvu. "Benedikt tentokrát předvedl mentalitu křižáckých výprav a nepřátelský postoj," myslí si šéf tureckého úřadu Ali Bardakoglu. Dodal, že pokud by papež takto o prorokovi islámské víry smýšlel, nemá Benediktova návštěva v Turecku letos v listopadu žádný význam.

Otrou kritiku vyvolala papežovala slova i v regionu Blízkého východu. "Ostře to odsuzujeme a požadujeme vysvětlení, co to má znamenat. Žádáme, aby se jeho svátost papež veřejně omluvil všem muslimům za zostuzení islámu, jejich náboženského přesvědčení a proroka Mohameda ," uvedl vlivný předseda Světového svazu islámských učenců šejch Júsuf Qardáwí v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra.

Islámští představitelé a učenci pochopili tyto výroky a citace papeže Benedikta XVI. tak, že vnímá islám jako náboženství, které posvěcuje násilí jako prostředek šíření víry. Protesty nabírají na síle a nepomohlo ani vydření Vatikánu, že nejvyšší katolický duchovní si islámu váží a nesouhlasí pouze se šířením náboženství silou zbraní.

autoři: Jiří Hošek , jaj , dka
Spustit audio