Vyrábíme i z ústřižků z šicí dílny Národního divadla, překvapuje majitel ruční papírny Michal Gorec

Více jak deset let se ruční výrobě papíru věnuje Michal Gorec, majitel Ruční papírny Papyrea ve vesnici Zdislava. V jeho výrobcích najdeme i stopy baletního představení Spící krasavice.

Michal Gorec ve Zdislavě vyrábí papír podle historických výrobních postupů čerpáním na síto. Původní materiály, kterými jsou len, konopí nebo bavlna, doplnil jutou, kopřivou, vodním hyacintem i, trochu překvapivě, sloním a koňským trusem.

V současné době se jeho velkým pomocníkem stala textilní skartovačka, součástí papíru se tak stávají například džíny, nebo odstřižky z krejčovské dílny Národního divadla v Praze.

„Jsou to ústřižky z baletního představení Spící krasavice. Balet Národního divadla jednou za rok šije celé představení, a ústřižky ze šicí dílny končí tady u nás. Skartované ústřižky smícháme s naším materiálem, a vyrábíme z toho papír,“ přibližuje netradiční způsob Michal Gorec.

Jak probíhá krok po kroku ruční výroba papíru? V čem je unikátní výroba japonského papíru washi? A jak se v ruční papírně líbilo izraelskému mistrovi, u kterého se Michal Gorec vyučil? Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související