Vypravte se na Strakonický hrad. Z věže uvidíte Boubín a v Hoslovickém mlýně si můžete vymlátit obilí

12. srpen 2015

Po staletí se nad soutokem Otavy s Volyňkou vypíná středověký hrad. Mohutný komplex s gotickou věží Rumpál je dnes národní kulturní památkou a tvoří dominantu Strakonic. V jejím okolí najdeme i nejstarší mlýn u nás.

Strakonický hrad působí monumentálně. „Je to rozsáhlý komplex, kam se dá přijet dokonce i po vodě. Vodáci jezdí čím dál tím víc,“ pochvaluje si Ivana Říhová, ředitelka Muzea středního Pootaví. Hrad založil slavný rod Bavorů, pak ho vlastnil řád maltézských rytířů.

Maltézští rytíři a Bavorové

„Nepotvrzené údaje říkají, že k seznámení Bavora I. s tímto řádem došlo v Jeruzalémě, když se účastnil jedné z křížových výprav. Slíbil, že pokud se vrátí domů živ a zdráv, tak jim daruje část Strakonického hradu.“ Maltézští rytíři byli na Strakonickém hradu do roku 1927.

Muzeum by teď rádo vytvořilo expozici, která by zachycovala historii maltézského řádu ve spojení s hradem, městem a jeho historií. Už dnes ale hrad láká turisty. Hlavně na kostel sv. Prokopa, budovu bývalého panského pivovaru a taky věž Rumpál.

Kam oko dohlédne

„Historici by ji označili jako gotickou. Vidět se z ní dá na Šumavu a při dobré viditelnosti až na Boubín. A hlavně je vidět na celé město, které leží v kotlině řek Otavy a Volyňky.“ A jako každý správný hrad má i ten Stranický vlastní legendu. Ta se pojí s kostelem, potvrzuje Ivana Říhová.

Pověst praví…

„Kdysi dávno žila na panském dvoře krásná dáma, která byla marnivá a pořád si vymýšlela, čím se zkrášlit. Jednou si vymyslela střevíčky z chleba. Obula si je a vyšla si do kostela. Země se před oltářem ale otevřela a pohltila ji.“

Za mlynářem do Hoslovic

Pod křídly Muzea středního Pootaví je i známý mlýn v Hoslovicích, který je nejstarším u nás. Tenhle víkend se tam budou konat dožínky. „Bude se tam cepy mlátit obilí. Odvážnější si to můžou vyzkoušet.“ Když do mlýna vstoupíte, máte pocit, jako byste vkročili do 19. století.

Ivana Říhová a Marie Retková

„Můžete se ponořit do vzpomínek a vyprávění pana mlynáře, který vás provede areálem.“ Vše se dochovalo původní a budova stojí na místě mnohá staletí. Při procházce není možné minout náhon.

„Máme mlýn na svrchní náhon, kdy voda přitéká z rybníčku nad mlýnem a padá na hlavní vodní kolo.“ Především ten je v hledáčku filmových kameramanů. Ve mlýně se už natočilo několik pohádek. Třeba Tři bratři.

Výlety s Dvojkou, Hoslovický mlýn

Kde je největší výstava dud u nás? Jak pokračuje tradice textlilního průmyslu? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Marie Retková
Spustit audio