Vyplní se mayské proroctví?

24. říjen 2011

Zjednodušeně řečeno, příští rok, 21.12. 2012, by měly být planety naší soustavy a Slunce v jedné linii. Naše Země se očistí, a začne éra další civilizace. Takto to předpověděli Mayové před mnoha a mnoha lety. Byli skvělými počtáři, astronomy a matematiky, tak bychom to neměli podceňovat. Po stopách mayské civilizace se vydal pelhřimovský cestovatel Martin Dufek, a zamířil do Guatemaly.

V „zemi obklopené lesy“ strávil sedm týdnů a vybral si raději období sucha. To je tam vedro, ale v období dešťů je tam vedro k zalknutí a ještě k tomu vlhko, připadáte si jak v pařníku. Všechno je zelené a kvete, Guatemale se také přezdívá země věčného jara. Lidé, potomci slavné mayské civilizace, jsou chudí, ale milí, vstřícní, pohostinní. Pečou úžasné tortilly s fazolovou pastou a masem a všechno, od sebe samých, až po auta a autobusy, zdobí do barev. Žijí v prostých chatrčích, kde ale cizince rádi ubytují. Cestovat po Guatemale se dá skvěle, stopovat můžete autobusy i osobní auta, vždycky zastaví, a pokud se tam ještě vejdete, tak vás také naloží. Martin Dufek se na svých cestách potkal také s léčiteli a šamany. Pod rukama uznávaného „Dr. Kočky“ dokonce prošel očistným procesem… Povídání o Guatemale pokračuje v pelhřimovském kině Vesmír 10. listopadu 2011 v 19 hodin.

0:00
/
0:00
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.