Vyplatí se pomoc zahradního architekta při zakládání zahrady?

24. únor 2014
Rada pro tento den

Zakládat novou zahradu či renovovat starou si někdo chce od začátku užít sám nebo jen s rodinou. Kdo ale touží po okouzlující okrasné zahradě a v rostlinách se nevyzná, bude si jen obtížně vybírat ze záplavy druhů a hledat pro ně nejlepší stanoviště.

V tu chvíli je namístě zvážit možnost odborné pomoci. Ani zkušenější zahrádkář totiž neprohloupí, když požádá o radu zahradního architekta. Profesionál má přehled o spoustě rozmanitých druhů okrasných dřevin a bylin. O jejich konečném vzrůstu, nárocích na pěstování a vhodných kombinacích. Umí využít prostor a propojit různé části zahrady.


Víte skutečně, co všechno zahradní architektura obnáší?

Budoucí zahradou mnohokrát projde. Opakovaně postojí v zákoutích, aby si dobře rozmyslel celkovou koncepci a vybral vhodná místa pro posezení, pergolu, jezírko, trávník, okrasnou výsadbu, pískoviště pro děti, zeleninovou zahrádku. Poté si nejspíš nakreslí plánek v přesném měřítku a do něj doplní každý strom, keř i bylinu budoucí výsadby. To vše se znalostí výšky a šířky vzrostlých rostlin.


Zahradní psycholog

Ovšem dobrý zahradní architekt by se měl vyznat také v lidech. Měl by si najít dostatek času na rozhovor s klienty. Měl by trpělivě zjišťovat, jaké mají představy, co se jim líbí a co ne, jak si zahradu přejí využívat všichni členové rodiny a samozřejmě kolik času chtějí věnovat její údržbě a zda je zahradní práce budou bavit.


Zahradní prefabrikát

Samozřejmě existuje i varianta, kterou některé firmy nabízejí: navrhnou zahradu od stolu podle fotografie a stručného popisu zákazníka, aniž by skutečné místo někdy viděly. Je to snad levnější, ale zahradu snů tak majitel získá stěží.

Další informace najdete na www.iReceptar.cz.

Spustit audio