Vynikající léky z naší spíže! Česnek a cibule působí jako skvělá přírodní antibiotika i antivirotika

26. listopad 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:45 Rozhovor s herečkou Michaelou Dolinovou
  • 04:19 Spolu s první adventní nedělí začíná Advent
  • 08:40 Proč by česnek a cibule neměly chybět v našem jídelníčku
  • 12:30 Pavla Apostolaki nás zavede do největšího limbového lesa v Evropě
  • 16:59 Spolu s mistryní světa představíme zajímavý sport - windfoiling
  • 22:08 Poradíme, jak kupovat takzvané měkké vánoční dárky

Cibule a česnek, blahodárné rostliny, které nám dávají energii i sílu a také uzdravují. Souhlasí s tím bylinkářka Radka Svatošová?
Určitě. Mám to sama tak nastaveno, že je nejlepší vždy sáhnout po tom, co je po ruce a nám nejblíže. Často se stane, že nemáme žádné bylinky, ale cibule a česnek jsou vždy ve spíži. Umíme si je i sami vypěstovat. A přitom to jsou vynikající léky.

Pokud se chcete zbavit nepříjemného zápachu z úst po konzumaci česneku nebo cibule, stačí sníst několik lžic bílého jogurtu.
Radka Svatošová, bylinkářka

V čem je jejich síla?
Česnek i cibule působí jako přírodní antibiotika a antivirotika. Kromě toho je ještě česnek výborný na tlak, obě rostliny pomáhají při onemocnění dýchacích cest nebo nachlazení. Může to být první pomoc, po které sáhneme, když zrovna není po ruce nic lepšího.

Čtěte také

Je to velmi jednoduchý a účinný recept. Cibule se nakrájí na plátky do skleničky se střídavě dosypává s cukrem. Tedy vrstva krystalového cukru a vrstva cibule, tak to střídat. Potom to necháme v ledničce do druhého dne, kdy cibule velmi rychle pustí šťávu.

Tu potom můžeme odebírat ze skleničky a užíváme ji po lžičkách. To je výborný lék při nachlazení. A může nám posloužit i jako prevence.

Jaký lék si můžeme připravit z česneku?
Česnek nemusí někomu dělat dobře na žlučník. Ale pokud zvládáte sníst čerstvý česnek, tak je to jen dobře. A pokud se budete chtít zbavit nepříjemného zápachu z úst po konzumaci česneku nebo cibule, tak stačí sníst několik lžic bílého jogurtu.

Čtěte také

Nejsem velkým příznivcem nějakého zpracování česneku, spíše ho doporučuji používat přímo do jídel, než vytvářet nějaké složitosti. Protože česnek má tu výhodu, že nám vydrží prakticky celý rok a stále se dá konzumovat. Tedy je dobré ho používat vždy čerstvý.

A co také používám, jsou cibulové i česnekové slupky. Protože i ty mají velmi silné léčebné působení. Buď se mohou přidávat do různých zimních čajů, které zpracováváme jako odvar, aby se něco vyluhovalo. Nebo je přidávám do zimních vývarů.

Čtěte také

Takže si schovávám pěkné a čisté slupky z česneku i cibule a povařím je společně s kořenovou zeleninou nebo masem. A když se potom k tomu protlačí ještě stroužek syrového česneku, tak máte vynikající česnečku, která je doslova balzámem, dodává Radka Svatošová.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související