Vylepšená pórková polévka
Podle toho, jakou zeleninu máme zrovna doma v lednici, většinou vařím polévku. K velkému pórku stačilo najít vhodný recept, dokoupit zakysanou smetanu, kterou doma běžně nemíváme, a pustit se do vaření.
Budeme potřebovat ještě něco přes litr vývaru, takže pokud vám zbývá zeleninový nebo drůbeží, rozhodně se dá použít právě do této pórkové polévky.
- 1 velký pórek (nebo dva menší)
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 5 brambor
- 60 ml suchého bílého vína
- 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
- 3 lžíce zakysané smetany/řeckého jogurtu
Nejprve si v hrnci rozehřejeme společně lžíci olivového oleje a lžíci másla. Pórek očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a vsypeme do hrnce, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k pórku.
Osolíme a nameleme čerstvý pepř z mlýnku. Prolisujeme tři stroužky česneku, a když pórek s cibulí změknou, přidáme i česnek a krátce orestujeme. Podlijeme 60 ml suchého bílého vína, necháme odpařit a přilijeme vývar. Do polévky vhodíme pět na kostky nakrájených brambor a necháme vařit.
Teď už jen chvíli, než brambory změknou, tedy asi čtvrt hodiny. Hotovou polévku můžeme buď rozmixovat tyčovým mixérem dohladka, nebo použít šťouchadlo na brambory, tomu u nás dáváme přednost, protože v polévce zůstanou kousky zeleniny.
Na závěr do polévky přidáme tři vrchovaté lžíce zakysané smetany. Nahradit se dá jogurtem řeckého typu, nahoru čerstvá petrželka a je to.
Související
-
Vánoční pórkový krém po americku
Zatímco u nás plánujeme nakoupit všechny potřebné věci na rybí polévku, kterou nabídneme na Štědrý den, v Americe budou vařit docela něco jiného, hustý pórkový krém.
-
Pórková pomazánka i salát
Svačiny pro školáky jsou kolotoč, který neskončí mnoho let, podle toho, kolik máte dětí.
-
Pórková a ořechová poznámka
Na Silvestrovské a sváteční návštěvy, oslavy a setkávání s příbuznými se nám budou hodit zajímavé pomazánky. Několik tipů nabízí Marta Bodnárová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka