Vyhněte se smrti z lenosti. „Hýbejte se, učte se a pijte červené,“ radí seniorům Ludmila Vladyková

27. listopad 2017

72letá dobrovolnice spolku Život 90 Ludmila Vladyková našla jednu z velkých životních radostí. „Jsou to břišní tance. Tančím důchod nedůchod. Člověk se rozjasní a ani byste nevěřili, jak mě to zvedlo.“ I proto ujišťuje, že aktivní stáří by mělo být spojené hlavně s fyzickou aktivitou.

„Pohyb, pohyb, pohyb. Chůze je ideální,“ říká a vřele doporučuje nordic walking. „A výtah? To je pro klouby vynález zkázy.“ Připomíná, že už Hippokrates tvrdil, že nečinnost život zkracuje. Dokonce prý píše o smrti z lenosti. A i mozek se musí cvičit. „Všechny aktivity vedou ke spokojenosti.“

Senioři jsou pilní

Pro ni je jednou z aktivit dobrovolnictví ve spolku Život 90. Začala tam napřed chodit na kurzy a přednášky. Teď sama skoro na plný úvazek vede kurzy angličtiny. „Těší mě to, protože vidím rychle výsledky. Je to velký rozdíl než učit ve škole. Senioři se učí pilně, s chutí a hlavně dobrovolně. Mají jinou motivaci.“ Věkový průměr jejích studentů je přes 70 let.

Výuka jde jako po másle i proto, že existují moderní pomocníci. „Třeba učebnice pro seniory, CD, DVD. Moje zásada je, že učení musí bavit. Přece se v tomhle věku nebudeme trápit,“ říká přesvědčeně. „Vedu k tomu, aby se moji žáci zbavili strachu z mluvení.“ V jejím kurzu jsou v současnosti samé ženy. Prý asi proto, že na rozdíl od mužů chtějí pro sebe dělat víc.

Víno ve zdravotní samoobsluze

Ludmila Vladyková vede i zdravotní samoobsluhu. „Zní to tajemně, ale znamená to, že vymyslím téma, které zpracuji, a senioři do toho můžou vstupovat s vlastními zkušenostmi. Není to jako na přednášce.“ Přednáší tak třeba o homeopatii nebo čínské medicíně.

Po přednášce obvykle nikdo neodchází a debata pokračuje už při víně. „Profesor Pirk říká, že červené víno se v tomto věku doporučuje. Rozproudí krev a roztahuje cévy. Mám na to i rozpis: ženy 2 dcl denně, muži 4 dcl. Působí to blahodárně.“

Ludmila Vladyková a Stanislava Lekešová
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio