Vyhlášené chlupaté knedlíky šéfkuchaře Pavla Pospíšila

Pavel Pospíšil je naším prvním českým michelinským kuchařem. Žije a vaří převážně v Německu, ale často jezdí i na Slovensko a do České republiky. Narodil se v roce 1944.

Vystudoval hotelovou školu v Piešťanech a v roce 1967 odjel na stáž do východního Berlína. Po srpnu v roce 1968 se nakonec rozhodl zůstat v zahraničí. V roce 1973 složil kuchařské mistrovské zkoušky a dostal nabídku pracovat v hotelu Frankfurter Hof ve Frankfurtu nad Mohanem, dva roky tam zastával pozici sous-chefa. Pak odjel do Baden-Badenu, kde šéfoval tamním známým podnikům.

V roce 1979 si otevřel svůj vlastní podnik - slavný Merkurius. Přihlásil se ke generaci kuchařů, kteří stáli u zavádění „nouvelle cuisine” podle Paula Bocuse do praxe – jednalo se o nový trend, který obrátil pozornost v gastronomii k čerstvým surovinám, moderní úpravě a perfektnímu servisu. Za to získal 5. prosince 1981 svou první michelinskou hvězdu. Vůbec nic tehdy netušil, dozvěděl se o ní až od svých kolegů, kteří ji náhodou našli v průvodci Michelin u restaurace s názvem Merkurius.

Osmažená houska na pánvi, nezbytná surovina pro chlupaté knedlíky

Pavel Pospíšil se tehdy profiloval vařením jednoduchých, levných, ale zároveň výtečných jídel. Znovu objevil zapomenuté pochoutky z vnitřností, české a moravské recepty a nebál se ani bezmasých pokrmů. V roce 1997 svůj podnik předal a otevřel si Pospisil's Gasthof Krone v Bühl-Oberbruchu. Od otevření až dodnes se může pyšnit známkou Bib Gourmand, což odpovídá „vynikajícímu jídlu za přiměřenou cenu“. A právě tam se za ním vydal Patrik Rozehnal, aby se dozvěděl, jak on dělá své výtečné chlupaté knedlíky.

Chlupaté knedlíky:
750 g brambor, 1 vejce, cca 250 g hrubé mouky, sůl, nakrájený rohlík na kostičky, oříšek másla, kadeřavá petrželka

Syrové chlupaté knedlíky

Postup:
Dvě třetiny brambor si uvaříme den dopředu a pak před mícháním těsta je prolisujeme přes lis na brambory. Třetinu brambor nastrouháme zasyrova. Pak se vezme hrubá mouka, 1 vejce a trochu soli a vše se rychle zapracuje ve vláčné těsto. Pak se z něj vyválí silnější váleček, z něj se odkrajují špalíky, do kterých se vloží malá hrstka opražených rohlíků a zabalí do kuličky velikosti většího ping-pongového míčku. Takový knedlík se vaří v osolené vodě. Když vyplave na hladinu, vaříme ještě přibližně pět minut a nakonec knedlík vyjmeme a ponoříme na 10 minut do studené vody s ledem. Před podáváním napaříme. Podáváme s opraženou houskou a máslem nebo s orestovanou cibulkou.