Vydali jsme se na desátou nejvyšší horu světa, na Annapurnu

4. červenec 2012

Předpoledním hostem magazínu „Je jaká je“ totiž byl horolezec Radek Jaroš, dobrodruh, který má za sebou víc než 20 himálajských expedic.

Z té poslední, na Annapurnu, se vrátil sice živý, ale s omrzlinami, kvůli nimž musel docházet do barokomory. Vrchol desáté nejvyšší hory světa ve výšce 8 091 metrů nad mořem zdolal spolu s přítelem Janem Trávníčkem. Nejen o poslední výpravě bude vypravovat moderátorce Evě Kvasničkové.
(Pozn. redakce: Annapurna je 55 km dlouhý masiv ve středním Nepálu v Himálaji v severní části Pokharského údolí. Nejvyšší vrchol, Annapurna I, měří 8 091 m, což z něj dělá desátou nejvyšší horu světa a jednu ze 14 osmitisícovek.)

Těšíme se i na dotazy od vás, milí posluchači. Posílejte nám je na mail jejakaje@rozhlas.cz.

Radek Jaroš
Vždycky jsem obdivoval všestrannost a tak jsem prošel spoustou sportů, například fotbalem, volejbalem, atletikou, běžkama, horským kolem, skalním lezením…
Až přišel r. 94 a možnost odletět na Mt. Everest. Nečekaná příležitost. Ze začátku jsem tomu ani nevěřil a tak jsem odmítal. Ale nakonec jsem odletěl a i když jsme se na vrchol nedostali, neúspěch byl pro mě výzvou. Bohužel jsem nemohl letět v r. 96, kdy expedice odletěla beze mě. Ale v r. 98 už jsem byl členem expedice a společně s Vladimírem Noskem jsme stáli na vrcholu. Neskutečný…! Expedici vedl Zdeňek Hrubý, kterej se stal mým zatím nejčastějším spolulezcem. Hned rok na to jsem nevyužil šance jet na Lhotse, kde všichni z expedice stáli na vrcholu. Já byl „jenom“ na Huascaránu. Následovaly dva neúspěšný roky.

Radek Jaroš a Jan Trávníček před Annapurnou

Prvně Kangchenjunga r. 00 a potom K2 r. 01. Na K2 přišel pro mě zásadní zlom co se týká lezení na osmitisícovky. Už ne velký expedice! Rozhodl jsem se pro malý družstva. A hned rok na to jsme s Martinem Minaříkem stali na vrcholu Kangchenjungy, která mě nedala spát. Oba a ještě s Petrem Maškem jsme zlezli vrchol Broad Peaku v r.03. A právě Zdenek Hrubý byl poslední do čtveřice ve který jsme zdolali alpským stylem jižní stěnu Shisha Pangmy r. 04. Do tý doby to byl navíc poslední hlavní vrchol osmitisícovky kde nestáli Češi. Jeden z našich nejhodnotnějších výstupů. Před tím jsem ještě na jaře stál společně s kámošem Martinem Koukalem na vrcholu Cho Oyu r. 04. Díky našemu „čundru“ se Martin stal jediným aktivním vrcholovým sportovcem kterej zdolal osmitisícovku. A navíc je mistrem světa v běhu na lyžích!
Více informací a zdroj: ofic. stránky hosta

Radek Jaroš na Lhotse
Spustit audio