Vychlazené žravé řezy se smetanou a mandarinkami od Martiny Vágnerové se rozplynou na jazyku

Pochopili jsme, proč Martina Vágnerová z Prahy nazvala svůj recept žravé řezy. Po tom, co se světlý piškot s krémem ze smetany, mandarinek a ovocného želé proleží v lednici, zvláční a na jazyku se jen rozplyne. Budete hned žádat další kousek. Je to báječný letní dezert!

Žravé řezy

Ingredience na těsto:

4 vejce

120 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

1 lžička citronové kůry

120 g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

Ingredience na náplň:

2 mandarinkové kompoty (po 310 g)

200 ml smetany ke šlehání (33% tuku)

400 ml zakysané smetany

2 lžíce cukru krupice

Ingredience na želé:

2 sáčky vanilkového pudinku

šťáva z kompotů dolitá vodou do 750 ml vody

2 lžíce cukru

Postup:

V míse ušleháme vajíčka s cukrem, nejdříve na střední, potom na vyšší rychlost. Hmota téměř zbělá a cukr se rozpustí. Do mouky zamícháme kypřící prášek, společně prosejeme a po lžičkách přidáváme do těsta.

Poté přidáme citronovou kůru, znovu prošleháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo na pečicí fólii. Vrstva by měla být vysoká asi 1,5 cm.

Pečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.

Náplň

Ušleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Kompotované mandarinky scedíme a přimícháme je do hotové směsi. Směsí potřeme vychladlý piškot a dáme do lednice ztuhnout asi na 1 hodinu (než připravíme želé).

Želé

Šťávu z kompotu smícháme s vodou, aby bylo tekutiny 750 ml. Přisypeme pudinkové prášky, přidáme 2 lžíce cukru a rozmícháme.

Za stálého míchání přivedeme směs k varu. Nejprve je směs mléčné barvy, postupně zprůhlední a je hodně hustá. Želé musí vychladnout, aby se jím mohla rovnoměrně polít vrstva smetany s mandarinkami.

Po té necháme dezert vychladit v lednici. Podáváme vychlazené.

Martina Vágnerová

Žravé řezy už dělávala její babičky. Od té získala psaný recept, který později ztratila a znovu ho po letech našla u svého tatínka. Od té doby ho pravidelně dělá. Naposledy prý 14 dní před naším natáčením.

Paní Vágnerová nám přichystala doma velké pohoštění a dokonce sepsala i své menu na přiložený list na stole. Podávaly se kornoutky z listového těsta s ricottou, krůtí řízečky se zeleninou a domácí limonáda.

S pečením nám pomáhala dcera Terezka, která si na pečení vzala i schůdky, aby lépe viděla na stůl, opřela se o Patrika a vše v tichosti sledovala. Těšila se na koláček, jak říkala.

Martina Vágnerová a Patrik Rozehnal