Vybíravé samičky

24. říjen 2005

Při námluvách je to u většiny druhů zvířat sameček, kdo jako první udělá návrh. Měl by ale svou budoucí partnerku nejprve přesvědčit, že může nabídnout víc než kterýkoli z jeho soků.

Motýlice kladou vajíčka do vody, a proto je zřídka najdeme jinde než u vody. Ale ve Střední Americe se jedné z největších motýlic - obru o rozpětí křídel až 17 centimetrů - podařilo osídlit deštný prales tím, že využívá malé nádržky s dešťovou vodou vznikající v pařezech a dutinách kmenů. Není jich mnoho, a samci o ně proto svádějí vzdušné souboje. Zápas trvá tak dlouho, dokud jeden druhého nezažene. Vítěz nad vybojovanou nádržkou provokativně krouží a tím inzeruje své vlastnictví, neboť samička, chystající se klást, se nespáří s kterýmkoli samcem na potkání, ale musí to být ten, který se postará o útulek pro její vajíčka.

Motýlice kladou vajíčka do vody

Samička jednoho severoamerického mločíka si svého partnera vybírá jiným způsobem. Každý sameček mloka má na začátku pářící sezony svou vlastní noru a před vchodem do ní zanechává malou hromádku trusu. Samička, která hledá partnera, obchází nory a hromádky pečlivě zkoumá. Někdy do hromádky opakovaně strčí i nos, jako by chtěla zjistit, co obsahuje. Mloci se živí termity, kteří jsou šťavnatí a mají tenkou kutikulu. Je to jejich nejoblíbenější potrava. Když je ale nemohou najít, spokojí se s mravenci, kteří už nejsou tak výživní a jejich kutikula je tvrdá a nestravitelná. Samička zkoumající trus pozná, čím se sameček živil, a dá přednost tomu, kdo požíral termity. Tím, že si tak vybírá, zajišťuje svému potomstvu nejsilnějšího a nejúspěšnějšího otce v celém okolí.

Zpěv ptáka, který zakládá své hnízdo, může nepochybně sloužit jako hrozba k zahnání jiných samců. Je ale též důležitým prvkem při námluvách. Například rákosník proužkovaný, když své teritorium teprve zakládá, zpívá bujaře a jeho píseň je zvlášť dlouhá. Různí samci však mají různě složité nápěvy. Podrobná pozorování a záznamy ukázaly, že samci předvádějící nejsložitější písně získali samičku dřív než ti, jejichž zpěv byl jednodušší. Jakmile samec získá partnerku, zpívat přestane. A když někdy potřebuje zahnat vetřelce, nedělá to zpěvem, ale viditelnými hrozbami a fyzickým násilím.

Severoamerický mločík
autor: Ivo Budil
Spustit audio