Všimli jste si v létě na balkoně vlhkých skvrn? Je nejvyšší čas je před zimou opravit. Ovšem správně

22. září 2020

V létě trávíme na balkonech a lodžiích hodně času, takže si můžeme všimnout, že někde zatéká nebo povrch není hezký. Nyní je nejvyšší čas balkon ještě před zimou opravit.

Podle produktového manažera Pavla Svatoše ze společnosti Weber se částečné opravy nevyplácí. Jsou zdlouhavé, nevedou k cíli a většinou nás ve výsledku stojí i mnohem více peněz než jednorázová komplexní důkladná rekonstrukce. Dobře fungující hydroizolačně opatřený balkon je totiž základ.

Co dřív a co potom?

Nejprve je nutné provést základní diagnostiku. Zjistit, kde problém vzniká, jestli jsou v nepořádku pouze nášlapné vrstvy, nebo jestli nám protéká až do nosné konstrukce. A podle toho zvolit způsob rekonstrukce. Pokud nefunguje hydroizolace na nášlapné ploše, je bohužel nutné přistoupit k bourání. Ač je to nepříjemné, bez odbourání postižených částí není možné provést úspěšnou a funkční opravu.

Nejprve je nutné odbourat stávající nášlapnou vrstvu a obnažit původní izolace, pokud existují, a následně pak připravit nosnou konstrukci na aplikaci jednotlivých vrstev. Jedná se o vyrovnání a penetrační vrstvu, která připraví nosnou konstrukci na aplikaci hydroizolační stěrky. Teprve na aplikovanou hydroizolační stěrku se následně pokládá krytina, nejčastěji formou lepení dlažby.

Dobře fungující hydroizolačně opatřený balkon je základ

Jakkoliv je kvalitní hydroizolační stěrka pro správnou funkčnost zcela nezbytná, nesmíme zapomínat na detaily. Detaily u balkonu jsou totiž většinou tím základním problematickým místem. S velkým důrazem a pozorností bychom měli především zkontrolovat okapnice a jejich napojení na hydroizolaci na spádové ploše.

Ohlídat si správný spád je sice zásadní, ale dalším okruhem je problematika dilatací a napojení hydroizolace na svislou plochu, tedy na stěny. To vše jsou místa, která potenciálně skýtají možnost vniknutí vlhkosti do konstrukce a najít je dodatečně, je velmi obtížné. Netěsnosti bohužel zjistíme až v rámci používání balkonu, kdy se ukáží vlhkostní mapy. To už je samozřejmě pozdě. Proto je aplikace hydroizolačních vrstev velmi zodpovědnou prací a je třeba na ni klást velký důraz.

Dlažba nebo stěrka?

Hydroizolace je sice skutečný základ celé rekonstrukce, ovšem to platí hlavně v případě pokládky dlažby. Dlažba má sice své výhody, především estetické, ale rovněž i nevýhody. Aplikace dlažby má totiž své velké úskalí. Při pokládce je zcela rozhodující kvalitní oboustranné nalepení a zaspárování, aby do balkonu neteklo.

Jako alternativu můžeme použít i pokrytí nosné konstrukce pomocí povlakových vrstev. Jedná se o moderní materiály na principu polyuretanových nátěrů nebo stěrek. Mají výhodu v tom, že jsou bezespáré. V rámci polyuretanových systémů se pak hydroizolace řeší jako jeden z dílčích kroků celého systému a je pak umístěná mezi penetrační a nášlapnou vrstvou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.