Všechny autobusové zastávky v Praze by mohly být na znamení. Ušetří to miliony korun

19. březen 2019 14:38

Dokážete si představit, že budou všechny autobusové zastávky v metropoli na znamení? Znamenalo by to například, že byste nemohli dobíhat spoje. Změna by naopak přinesla finanční úspory, zrychlení dopravy nebo zvýšení počtu spojů.

Novinku představila v dokumentu organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Případnou změnu potvrdil pro server iROZHLAS.cz i náměstek ředitele Ropidu Martin Šubrt s tím, že ji v úterý odpoledne bude projednávat výbor dopravy, odkud případně poputuje k vyšším instancím v rámci Prahy.

„Je to předjednáno jak s vedením města, tak dopravním podnikem a dnes (v úterý - pozn. red.) to bude představeno na výboru dopravy, tzn. od něj se to teď odvine dále, pokud to odsouhlasí, tak poté bude příprava dále pokračovat,“ potvrdil Šubrt.

Zavedení všech zastávek na znamení by přineslo roční úsporu až pět milionů korun. Každé zastavení a rozjezd autobusu vyjde podle materiálu na jednu korunu. Zároveň by znamenalo možnost zvýšení počtu spojů. Řidiči by u prázdné zastávky nezastavovali, a spoje by tak zrychlily. Se stejným počtem vozů a řidičů by se zvýšil rozsah provozu.

Problém by neměla změna způsobit přímo v autobusech. Tlačítky stop je vybavena v okolí dveří či plošin pro matky s kočárky a vozíčkáře naprostá většina z nich. Pro výstup by stačilo včas stisknout tlačítko a v případě nástupu pouze stát viditelně na zastávce.

60 % zastávek už na znamení je

Právě způsob nástupu a výstupu by ale mohl být problém. Jakmile by stál cestující v neprůhledném přístřešku a řidič jej neviděl, nezastavil by a zastávkou projel.

Podobné by to bylo s dobíháním autobusu. Stejně tak by mohlo být problémem pro seniory či matky s kočárky stisknout včas tlačítko ve starším voze, kde jich je nižší počet.

Kdy a zda budou všechny zastávky na znamení, Ropid ani vedení města nerozhodly. Podle dokumentu by bylo možné stihnout termín 1. července letošního roku, avšak příprava by se musela výrazně zrychlit. „Termín 1. červenec 2020 představuje v přípravě větší volnost,“ píše se v materiálu.

„Sice se to nezdá, ale zhruba 60 % zastávek v Praze už na znamení je. Trochu to vyvolává emoce, protože to vypadá, že se zavádí něco převratného, ale v tomhle režimu už je dnes přes 1300 zastávek. Reálný dopad na cestující by neměl být skoro žádný,“ dodal Šubrt.

V Praze je 2342 zastávek, z nichž je 1384 na znamení, 933 stálých a u zbylých se režimy střídají.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio