Všechno v životě Jaroslava Součka propojuje láska k divadlu, literatuře a rodné Polici nad Metují

23. listopad 2021

Tentokrát jsme při natáčení rozhlasové Návštěvy projeli napříč skoro celým Královéhradeckým krajem, to abychom vám představili výraznou osobnost východočeského amatérského divadelnictví, režiséra a andragoga Jaroslava Součka. 

Doma je v Hradci Králové, kde pracuje v Centru uměleckých aktivit (dříve Impuls Hradec Králové) jako vzdělavatel, a také v Polici nad Metují, kde se narodil, vyrostl na prknech tamního Kolárova divadla a už téměř třicet let působí jako principál a režisér Divadelního spolku Kolár.

Jako režisér má Jaroslav Souček na svém kontě desítky inscenací, které získaly mnoho ocenění, včetně účasti na národních přehlídkách. Je členem Rady Volného sdružení východočeských divadelníků, a také členem Rady Města Police nad Metují, kde si bere za svou především oblast kultury.

Rodnou Polici nad Metují nikdy úplně neopustil

Jaroslav Souček pochází ze známého polického ochotnického rodu. Na prkna, která znamenají svět, ho přivedli především jeho prarodiče, s nimiž v divadle doslova vyrůstal. Byla z toho láska na celý život a právě divadelní práce je jeho trvalým poutem s rodným městem.

Návštěva u Jaroslava Součka v Polici nad Metují

Jaroslav Souček se cítí být lokálním patriotem i pro malebnost městečka Police nad Metují, které dýchá historií na každém kroku, i pro jeho krásné okolí.

Svou práci mám moc rád

Láskou Jaroslava Součka je také jeho profese. Vystudoval andragogiku, aplikovanou pedagogickou vědu o výchově a vzdělávání dospělých, a má na starosti vzdělávání v Centru uměleckých aktivit v Hradci Králové.

Čtěte také

Semináře a workshopy z oblasti herectví, režie, přes scénografii, literární dílny, autorské právo, fundraising, až po výtvarné kurzy a komiksovou dílnu, nabízejí možnost rozvíjet amatérské či nezávislé umělecké talenty a propojovat je s profesionály.

Několik posledních let Jaroslav Souček pracoval také na přípravě projektu Hradecké divadelní konzervatoře, která po všech covidových odkladech v Centru uměleckých aktivit  konečně odstartovala 16. října 2021.

Myšlenka na Hradeckou divadelní konzervatoř mi zrála v hlavě několik let.
Jaroslav Souček, osobnost východočeského amatérského divadelnictví

Na obor činoherní herectví se přihlásilo 16 studentů od devatenácti do pětapadesáti let - amatérských divadelníků ze souborů a spolků z Hradce Králové, Žamberku, Chlumce nad Cidlinou, Vysokého Mýta, Josefova Dolu, Police nad Metují, Heřmanova Městce, Ústí nad Orlicí, České Skalice, Pardubic a Brna.

Čtěte také

Na oboru činoherní režie se sešlo jedenáct režisérů z divadelních spolků ve Vamberku, Janských Lázní, České Třebové, Havlíčkově Brodě, Heřmanově Městci, Pardubicích, také z Prahy, Velkých Opatovic a Konice.

Studenty prvního ročníku čeká každý druhý měsíc víkendový seminář pod vedením profesionálních lektorů, kde se budou učit základům divadla, herecké a režijní teorie i praxe, aby na závěr mohli společně vytvořit absolventské divadelní představení.

Literatura je pro divadelníka základním zdrojem inspirace

Láska k literatuře se u člověka, který se celý život věnuje divadlu a vzdělávání dospělých v oblasti uměleckých aktivit a kultury, tak nějak předpokládá. Jaroslav Souček se jí rozhodně netají.

Knihy jsou jeho velkou vášní, nejen, že je náruživě kupuje, ale také čte. A jako správný „knihomol“ se snaží čtenářství propagovat. V hradeckém Centru uměleckých aktivit si za své bere také výchovu ke čtenářství dětí a mladých lidí a proto plánuje zorganizovat praktické semináře scénického čtení, které jí mohou smysluplně podporovat.

Jdeme hrát, světla a jedem!!!

V Kolárově divadle v Polici nad Metují se po dlouhé covidové pauze sešli herci Divadelního spolku Kolár, začala opakovací zkouška hry Světáci a skončila rozhlasová Návštěva, v níž jsme vás zavedli do světa nadšeného divadelníka, vášnivého knihomola, neúnavného vzdělavatele a lokálního patriota Jaroslava Součka.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související