Až Vrbenské rybníky po zimě ožijí, bude tu na jaře přes sto druhů hnízdících ptáků

29. listopad 2020

Magazín Vltavín nabízí třetí díl putování s ornitologem Janem Riegertem. Dále přináší perly z rozhlasového archivu – povídání o bugatce z roku 1911 natočené v roce 1966 a nahrávky o Atlantidě v Písku a staré studně z 15. století.

Na Vrbenských rybnících Jan Riegert s kolegy například každoročně kroužkuje kolpíky bílé. „Jsou z toho poměrně zajímavé výsledky. Ukazuje se, že každou sezónu pták hnízdí na jiném místě Evropy, takže má poměrně široký rozptyl,“ dodává.

A pokud budeme vyhlížet jaro a jarní návraty ptáků, kdo přiletí do jižních Čech nejdříve?

„Nejdřív tady začnou hnízdit husy, pak se přidají další druhy kachen a koncem března a v dubnu začnou přilétat pěvci jako rákosník, slavík modráček a slavík obecný. Už v květnu tu bude přes sto druhů hnízdících ptáků,“ říká ornitolog Jan Riegert.

Mnozí z nich budou rozhodně i slyšet. „Je tu především kolonie racků, která se postará o většinu hluku. Nikdy není klidná, neustále se z ní někdo ozývá,“ popisuje ornitolog.

Ten se kromě pozorování ptáků věnuje také kroužkování. „Díky tomu se dá zjistit spousta věcí o zvířatech, třeba jak dlouho žijí, jestli jsou věrní hnízdištím. Existují databáze, kde se schraňují data o ptácích, které někdo zahlédl a díky kroužku identifikoval,“ vysvětluje.

Spustit audio

Související