Vražda? Svatý Václav mohl zemřít pouze náhodou, říká historička

28. září 2016

Patron české země patří mezi nejznámější české světce. Co ale skutečně víme o jeho životě? A odkud historikové čerpají své znalosti?

„O skutečném životě svatého Václava víme velmi málo a to většinou ještě z dochovaných říšských pramenů. To jsou spíše zprávy, že se v říši dozvěděli, že český kníže měl údajně zavraždit svého bratra,“ říká o svatém Václavovi Eva Doležalová z Historického ústavu AV.

Víme tak, že byl třetí generací nám známých přemyslovských knížat. „Byl ale synem druhorozeného syna knížete, takže jeho osud mohl být úplně jiný,“ dodává.

Jistoty nepanují ani kolem tragického konce českého knížete. „Máme na výběr ze dvou variant. Buď se jedná o úkladnou vraždu Boleslavem I. nebo došlo k nešťastnému konfliktu mezi bratry, kde byl Václav spíše náhodou zabit.“

Svátek českého patrona

PHDr. Eva Doležalová PhD. Historický ústav Akademie věd

Právě den smrtí knížete je dnes slaven jako státní svátek. „Je to především den české státnosti a měli bychom si připomínat našeho zemského patrona a věčného knížete svatého Václava,“ říká vedoucí dějin středověku Historického ústavu AV.

Sama ale na tento den nahlíží z trochu jiného pohledu. „Pro mě je to především den, kdy se snažím vzpomenout si na své raně středověké znalosti a připomenout si jednu z prvních historických postav rodícího se českého státu.“

Práce historika

Získávat informace o minulosti je přitom podle historičky velmi zábavné a především velmi dobrodružné. „Tam, kde nemáme dostatek pramenů, musí nastoupit analogie. Historici musí nahrazovat prameny velkou fantazií a tu pak dávat do několika málo fragmentů historických zpráv,“

Čtěte také

„Dochovali se nám ale texty vyprávějící o životě světců. A tady nastupuje obezřetnost, protože je v tomto případě modelován úplně jiný život knížete,“ připomíná ale Doležalová.

Při pročítání legend musí historik myslet i na jiné věci. Musí vzít v potaz například dobové souvislosti. „Musíme pak hledat záměr autora, který legendu takto sepsal a proč, za jakých okolností,“ dodává a připomíná, že jedním z důležitých pramenů je Kristiánova legenda

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.