Vratné pivní lahve se vracejí na výsluní. A bude jich přibývat

Stanou se PET lahve na pivo minulostí, kterou budou připomínat muzea a sbírky pivních artefaktů? Je to možné. V případě Plzeňského Prazdroje na to dojde už brzy.

Brát ohled na životní prostředí je trend a zároveň nutnost, vědí to i ve firmách, jako je Plzeňský Prazdroj. Do konce roku 2022 plánuje největší pivovarnická skupina v Česku zcela ukončit stáčení piva do PET lahví. „Značky Gambrinus a Radegast PET lahve odstranily z výroby už loni. Znamená to redukci plastového odpadu o 817 tun ročně. Stejný krok plánujeme také u dalších značek naší společnosti,“ říká Tereza Dvořáková, specialista destinačního marketingu Plzeňského Prazdroje.

Dlouhodobým zájmem plzeňského pivovaru jsou vratné obaly, prioritně sudy a tradičně i skleněné vratné lahve. „Už před první světovou válkou začaly být pivní lahve zálohované, aby lidé měli motivaci vracet je zpátky do oběhu,“ upozorňuje Anna Peřinová, vedoucí oddělení historických sbírek plzeňského Pivovarského muzea. „Vratné lahve slouží pro opakované plnění a distribuci. V průměru je používáme 8 až 10krát. Když dojde k nadměrnému opotřebení, což odhalí naši specialisté při skenování, vyřadíme je a následuje odvoz do skláren k recyklaci.“

Anna Peřinová, vedoucí oddělení historických sbírek plzeňského Pivovarského muzea

Skleněné vratné lahve byly v loňském roce v Plzeňském Prazdroji nejprodávanějším obalem. V současnosti ještě firma hledá možná řešení recyklace či zálohování plechovek na pivo.

Pivovarské muzeum - expozice lahví

Zelená lahev je nově celá recyklovatelná

Ekologický přístup pivovar uplatnil také v případě legendární zelené lahve Pilsner Urquell, když letos změnil její design. „Plastovou etiketu jsme nahradili papírovou, stejně tak zmizel alobal z uzávěru. Ročně tím ušetříme až 106 tun nerecyklovatelného odpadu, 58 tun plastu a 48 tun hliníku,“ objasňuje hlavní důvod a výhodu této změny Tereza Dvořáková. Lahve Pilsner Urquell jsou teď plně recyklovatelné. „V Plzni zelená lahev nastoupila ve 2. polovině 20. století, bylo to dáno i snahou odlišit se od ostatních pivovarů. Konzumenti si zvykli a zelená lahev Pilsner Urquell charakterizuje do dneška,“ doplňuje Anna Peřinová.

Měšťanský pivovar v Plzni, dnešní Plzeňský Prazdroj, byl založen v roce 1842. Do skleněných lahví stáčí pivo od roku 1887. Nejstarší dochovaná skleněná lahev plzeňského pivovaru má 131 let, vidět ji můžete v Pivovarském muzeu v Plzni. To vzniklo v roce 1959 a je jediným odborným muzeem svého druhu v Čechách, pojetím a šíří své expozice výjimečným také v celosvětovém měřítku. Sídlí v historickém právovárečném domě v centru města. Jeho sbírky zahrnují 90 tisíc předmětů, mezi nimi 4 tisíce historických lahví z Plzně, České republiky i ze zahraničí.

Je vědecky prokázáno, že barva lahve nemá vliv na pivo uvnitř. Jistou roli hraje sytost barvy, čím tmavší lahev, tím lépe pro pivo. Podle muzejnice jde o nepropustnost světla: „Obecně platí, že kvalitu piva ovlivňuje doba skladování a intenzita denního světla, kterému je vystaveno. Barva lahví je daná preferencí spotřebitelů, pro kvalitu piva není důležité, jestli je zelená nebo hnědá.“

Dlouhodobým zájmem plzeňského pivovaru jsou vratné obaly

Plzeňský Prazdroj každoročně nakoupí přibližně 130 miliónů lahví, z toho 61 miliónů zelených Pilsner Urquell, převážně od českých dodavatelů. Statistiky udávají, že zhruba 218 miliónů lahví plzeňského pivovaru je u zákazníků.