Vrátil se z K2! Radek Jaroš je českým králem horolezců. Má Korunu Himálaje

8. srpen 2014

14 lidí, 14 vrcholů. Radek Jaroš překonal magickou hranici a stal se 15. člověkem na světě, který zdolal všechny himálajské osmitisícovky. Zároveň je prvním Čechem, který něco takového dokázal.

Radek Jaroš zdolal a vrátil se z K2. Byl to poslední vrchol, který musel vylézt, aby dosáhl na Korunu Himálaje. „Není to samozřejmost. Jsem rád, že to vyšlo,“ řekl Jaroš během tiskové konference v po návratu do Prahy.

Společně s ním se v atriu budovy Českého rozhlasu radovali i jeho společníci Jan Trávníček, Petr Mašek, Martin Havlena a moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, která ho na expedici doprovázela.

Před K2 téměř osudná Annapurna

Jaroš prošel po posledním výšlapu na Annapurnu vleklými problémy s omrzlinami, kvůli kterým dokonce přišel o několik článků na prstech jedné nohy.

Nakonec se ale dal do pořádku a zdolal i poslední osmitisícovou horu, která mu v jeho výčtu scházela. „Tento výstup byl velmi podařený a až extrémně rychlý,“ pospal horolezec cestu vzhůru.

Cesta ke Koruně

Jako první zdolal Jaroš hned ten nejvyšší vrchol. Už v roce 1998 stanul na vrcholu Mount Everest. Od té doby zdolával postupně všechny hory vyšší než 8000 metrů.

Nyní patří mezi hrstku 15 horolezců, kterým se to podařilo. „Je to nesmírně těžké. Kolega se pokoušel vylézt na Broad Peak, který je lehčí. Všechno mu hrálo do karet. Přesto ho odvezl vrtulník do nemocnice s omrzlinami,“ popsal Jaroš jeden příběh z cesty.

Jak vypadá výstup na K2? Klikněte na video a podívejte se na lezezckou scénu ze známého filmu!

autor: jra
Spustit audio