Vracíme se k židovské historii, tvrdí Židé ve východním Jeruzalémě

13. srpen 2009
Zblízka

Ve světě neustává rozruch kolem izraelského programu usazování dalších Židů do arabských čtvrtí Jeruzaléma. Palestinci to označují za snahu vymazat postupně arabský charakter těchto oblastí. Západní vlády v tom zase vidí provokaci a nebezpečnou překážku v dosažení míru. Dostali jsme se i na druhou stranu pomyslné barikády. Co si o celém sporu myslí židovští osadníci?

"Provokujeme Araby? Opravdu? A kdo říká, že jsme překážkou v dosažení míru?" Šlomo Zwickler samozřejmě dobře ví, že se ho ptám na zmíněné výhrady. Vždyť se pohybuje přímo v centru tohoto dění. Vede prestižní vojensko-náboženskou školu Bejt Orot, kterou Židé zřídili v arabském prostředí na Olivetské hoře.

"Myslím, že je přesně naopak! Kdo zná alespoň trochu historii, tak ví, že Olivetská hora je velmi důležité místo v židovské historii. Takže my jsme se jen vrátili do vlasti našich předků. Ne abychom odsud někoho vyháněli, ale abychom se vrátili k židovské historii," přiblížil židovský pohled na věc.

V přilehlé arabské čtvrti Abú Túr zrovna utichl muezzin. Ani jeho pronikavý hlas ale nezastavil výuku v hlavní posluchárně ješivy. Rabín zrovna diskutuje se studenty o Babylónském talmudu.

"Máme 120 studentů. Jsme takzvaná hesder ješiva, což znamená, že studium probíhá ve spolupráci s armádou. Nábožensky založení mladíci mají namísto tříleté vojny pětiletý program, který kombinuje náboženské studium s vojenskou přípravou," řekl ředitel školy.

Dnes osmatřicetiletý Zwickler se do Izraele přistěhoval před 15 lety ze Spojených států. Prestižní post ředitele prominentní ješivy ho ale zavál ještě dál - až do východního Jeruzaléma, který Izrael zabral za války v roce 1967.

"Já v tom nevidím žádný problém. Pokud se rozhodnu usadit v Praze a koupit si tam nějakou nemovitost, nechají mě to přeci v demokratické společnosti udělat. Ať jsem Žid, Hispánec, běloch, černoch nebo Číňan. Co by tedy mělo být za problém v tom, že se Židé usazují ve své historické vlasti?" táže se.

Zmiňuji tedy hlavní výhradu Palestinců a obavu západních vlád: Tím, že se tu Židé usazují, brání prý do budoucna kompromisnímu urovnání konfliktu, podle kterého by arabské čtvrti Jeruzaléma zase dostali pod svou správu Arabové.

"Tím, že tady žiji a pracuji, tak na tohle území nevznáším žádný nárok. Vůbec totiž nemusím. Izraelský parlament už před nějakými 40 lety rozhodl , že toto je součást Izraele. Já jsem prostě občan řídící se zákony své země. A žiji tam, kde mi to demokratická společnost umožňuje," namítá Šlomo Zwickler.

Nedávno Izraelci násilně vystěhovali dalších padesát Palestinců z jejich domovů ve východním Jeruzalémě. Na jejich místě už bydlí Židé. Ješiva Bejt Orot tu ale vznikla mnohem pokojněji: Díky Palestincům, kteří jsou za obrovské peníze a za cenu útěku ze své komunity ochotni prodávat domy osadníkům. Přesněji řečeno americkému magnátovi Irwingu Moskowitzovi, který z ideologických důvodů skupuje nemovitosti v arabských čtvrtích.

"I tento dům a pozemek koupil asi před 20 lety doktor Irwing Moskowitz. Prodala mu to arabská rodina, co tu do té doby žila. Vůbec poprvé od šestidenní války tak Židé koupili nějakou nemovitost ve východním Jeruzalémě za hradbami Starého Města," přiblížil ředitel ješivy.

Krásnou kamennou vilu s výhledem na celý Jeruzalém střeží ochranka s vysílačkami a samopaly. Šlomo Zwickler ale říká, že i přes panující napětí tu žádné střety s Palestinci nepamatuje. A že budování zdejší židovské komunity zdaleka není u konce.

"Pořád sháníme domy pro naše studenty, kteří se oženili. Není to ale vůbec jednoduché. Obchod s nemovitostmi by se měl řídit zásadami trhu. Bohužel však někteří naši arabští sousedé se bojí prodávat! Jsou zastrašováni palestinskými představiteli. Ti prosazují a uplatňují za prodávání nemovitostí Židům trest smrti. Takže sám vidíte - zatím se nám moc expandovat nepodařilo," dodal Šlomo Zwickler.

Spustit audio