Vrací se nejstarší parní stroj. Muzeum v Žamberku hledá české kousky po celém světě

17. září 2020

Našli byste ho v bývalé textilní továrně Vonwiller. Muzeum starých strojů a technologií se postupně rozrůstá. Jednou za čas uspořádá den otevřených dveří. Ten nejbližší bude v sobotu 19. září.

„Projekt je neziskový. Teď bychom mohli získat dotace na rekonstrukci části budov. Pomalu se loučíme se starým muzeem. Někdy na přelomu roku už začne velká rekonstrukce. V následujících dvou letech to bude takové složitější. Pak se návštěvníci můžou těšit na ještě lepší muzeum,“ myslí si nadšenec Michal Bednář. 

Patnáctitunový exponát

Jarní „otevřené dveře“ museli organizátoři odložit. Podtitul těch podzimních zní České stroje se vrací domů. „Po několikaletém vyjednávání se nám podařilo vrátit do domoviny nejstarší dochovaný parní válec tuzemské výroby. Váží 15 tun. Majitel nám ho o víkendu do sbírek muzea slavnostně předá.“ 

Bednář říká, že s kolegy chtějí lidem ukázat, jak tyto stroje mapují a jak je hledají. Kvůli exportu v minulosti se totiž dostaly do celého světa. „Vždy musíme zjistit, jestli stroje někde historicky nejsou registrované a jestli se na ně nevztahuje nějaký památkový zákon. Pak by následovalo dlouhé papírování. Už i vlastní doprava je zajímavá.“

Na dnu otevřených dveří nesmí chybět ani tradiční lákadlo v podobě parního vlaku. Potrvá od 10 do 17 hodin. „Samozřejmě tam budou určitá nezbytná opatření jako třeba nošení roušek a podobně. Akce je z velké části venkovní. Ve vnitřní části bude fungovat speciální režim. Občerstvení jsme rozmístili do více stanovišť a v provozu bude i nová muzejní kavárna,“ dodává Michal Bednář.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související