Volyňští Češi v Žatci vzpomínali na svůj příchod zpět do Čech před 65 lety

15. duben 2012

V sobotu přesně v pravé poledne se sešli členové sdružení Volyňských Čechů v Žatci u pomníku prezidenta Edvarda Beneše. Připomněli si 65 let od návratu do své domoviny. Většina ze zhruba 160 účastníků setkání jsou potomky původních navrátilců. Přesto jsou na to, že jejich předci byli Volyňskými Čechy hrdí.

Celé sobotní odpoledne patřil kulturní dům Moskva v Žatci Volyňským Čechům a jejich přátelům. Program setkání zahájil slib republice Československé.

Proč se setkání konalo zrovna v Žatci mi vysvětlila Jaromíra Němcová Ničová, předsedkyně sdružení Čechů z Volyně: "Tady do Žatce vlastně v roce 1945 přijelo asi osm tisíc vojáků, kteří zde zůstali a ti za každou cenu chtěli, aby za nimi přijely jejich rodiny. A potom, když bylo umožněno těm jejich příbuzným návrat do vlasti, bylo jich asi tak kolem čtyřiceti tisíc."

Volynští Češi sice utekli do Čech před stalinistickým Ruskem, lehký život je ale v tehdejším Československu nečekal, protože jim nevěřili ani komunisté ani ryzí pravičáci.

Hrdost na své předky, volyňské Čechy, nezapře Vladimír Licimber, předseda legonářské obce z Chomutova: "Moji předkové se vždycky starali ,aby se mohli vrátit do Čech, do svojí vlasti, kde se narodili. My jsme jejich potomci a naši předkové byly vlastenci, vždycky válčili proti nesprávným věcem."

Na počátku 90tých let minulého století se v tzv. druhé vlně návratu, vrátilo z ukrajinské Volyně do Čech zhruba 2 tísíce volyňských Čechů. Podle aktuálních odhadů jich zhruba 5 tisíc na Ukrajině stále žije.

autor: Jan Beneš
Spustit audio