Volby amerického prezidenta a Blízký východ

28. říjen 2008
Zblízka

Blízký východ dělí od Spojených států tisíce kilometrů. Přesto sehraje výbušný region důležitou roli v nadcházejících volbách amerického prezidenta. Přístup k ropě, podpora spojenců, boj proti teroru a také ideologické plány. To všechno vede americké vlády už celá desetiletí k velkému zapojení do tamního dění. Břetislav Tureček zblízka zjišťoval, jak americké angažmá vnímá samotný Blízký východ. A tak natáčel v Izraeli, v Palestině a v Libanonu.

Břetislav TUREČEK deníku Právo:
Americký prezident George Bush přijel v lednu dl Jeruzaléma, aby osobně prosadil velkou vizi. Do odchodu z funkce chtěl mít podepsanou mírovou smlouvu mezi Izraelem a Palestinci. Ještě nemohl vědět, že z toho nic nebude. Jak už tehdy varovali skeptici , nepodařilo se vyřešit žádný z klíčových rozporů. A navíc, izraelští odpůrci mírového procesu vytáhli kompromitující materiály, které ukazují na korupční jednání premiéra Ehuda Olmerta. Ale co George Bush a Spojené státy? Opravdu je to mírotvorná velmoc? Izraelský generál ve výslužbě a prominentní stratég Shlomo Brom tvrdí, že přes všechny výhrady ano.

Shlomo BROM, generál ve výslužbě, Institut pro studia národní bezpečnosti, Izrael:
Američané v regionu musejí být. Zdejší země si neumějí vyřešit své problémy samy. Před všechny chyby jsou Američané jedinou zbývající velmocí, takže je ne Blízkém východě potřebujeme.

Břetislav TUREČEK deníku Právo:
Arabští politologové jsou většinou méně shovívaví. Jako třeba Mahdí Abdalhábí z palestinského institutu Pasia.

Mahdí ABDALHÁBÍ, palestinský institut Pasia:
Bushova zahraniční politika je zkázou pro Američany, Evropany i pro Blízký východ. To se netýká pouze okupace a utrácení stovek miliard dolarů za válku v Iráku. Americkou politiku podvazuje pět věcí začínajících v angličtině na i islamofobie, Izrael, Irák, Írán a zpravodajské služba. Bush nezvládl ani jedno z toho.

Břetislav TUREČEK deníku Právo:
Leccos připouští i Shlomo Brom. Z izraelského pohledu prý navíc Američané svržením Saddáma Husajna odstranili jedinou sílu, která bránila mocenskému rozmachu sousedního Íránu.

Shlomo BROM, generál ve výslužbě, Institut pro studia národní bezpečnosti, Izrael:
Když jsme měl možnost mluvit před invazí s americkými vládními činiteli, říkal jsem jim: "Pokud chcete odstranit Saddáma, udělejte to, ale nerozbíjejte iráckou armádu, protože to je v zemi jediná fungující instituce. A nezůstávejte tam, jako jsem to kdysi chybně udělali my v Libanonu." Američané ale armád rozložili a v Iráku zůstali. Právě to je hlavní příčina tamní nekonečné války.

Břetislav TUREČEK deníku Právo:
George Bush je autorem dnes už v tichosti odloženého konceptu nového Blízkého východu. Ten měl do regionu tak typického různými despotickými režimy přinést závan svobody a demokracie. Libanonský analytik Abdo Saad se ale při téhle zmínce nedokáže ubránit rozčilení.

Abdo SAAD, libanonský analytik:
Američané bohužel podporují jen tyrany a diktátory. Podívejte se, kdo jsou tady v oblasti jejich spojenci. Egypt, Jordánsko, Saudská Arábie. Američané mají slogany, nikdy by ale skutečnou demokracii v našich zemích nedovolili.

Břetislav TUREČEK deníku Právo:
Nejpalčivějším problémem, který přiživuje radikály po celém Blízkém východě, však zůstává izraelskopalestinský konflikt. Z jeho ukončení už si chtěl udělat pomník demokratický prezident Bill Clinton, stejně jako později republikán Bush. Takhle pěkně Bushovi v Jeruzalémě zpíval izraelský dívčí sbor. Prezident pak několikrát prohlásil, že Američané chtějí být nezaujatým zprostředkovatelem šedesát let trvajícího sporu. O tom je ale těžké přesvědčovat palestinskou stranu. Pro Araby je Washington rozhodující silou, která Izraeli umožňuje prodlužovat okupaci, stavět ilegální židovské osady a ignorovat rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Shlomo Brom z izraelského Institutu pro studia národní bezpečnosti ale poukazuje i na jiné stránky spojenectví.

Shlomo BROM, generál ve výslužbě, Institut pro studia národní bezpečnosti, Izrael:
Samozřejmě, že Američané podporují Izrael. Proto na něj ale také mají vliv. Sami Palestinci se neobracení na Evropskou unii, aby srovnala Izrael do latě, ale chodí za Američany. Je tedy chybou myslet si, že kdyby Spojené státy byly neutrálnější, měly by větší vliv na vyřešení sporu. Je to přesně naopak.

Břetislav TUREČEK deníku Právo:
Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio