Vojtěch Dyk a jeho Deska v Nočním proudu

2. únor 2015

Série hostů středečních Nočních proudů Miloše Skalky pokračuje aktuálně návštěvou zpěváka a herce Vojtěcha Dyka, který právě sklízí velké úspěchy se svým novým albem Deska. Kolekci novinek - po příznivém ohlasu koncertního záznamu Live at La Fabrika (2012) natočil, tentokrát ve studiu, opět s brněnským B-Side Bandem vedeným kapelníkem a trumpetistou Josefem Buchtou.

Vojtěch Dyk (narozen 23. července 1985) je syn známého literárního historika, haškologa a spisovatele Radko Pytlíka a Věry Dykové, majitelky nakladatelství Emporius. Jelikož i ona sama se rozhodla (z prozaických důvodů) nepoužívat příjmení svého manžela, dostal syn příjmení Dyk. To proto, aby ho uchránila před stejnými posměšky, jaké v mládí slýchával jeho otec.

Významní předci

Jedním z Vojtěchových příbuzných je básník Viktor Dyk, představitel české avantgardy z přelomu 19. a 20. století. Mezi méně známé předky patří Alois Dyk, dědeček Věry Dykové, který je úzce spjatý s historií rodinného nakladatelství Emporium, později Emporius. František Dyk vstoupil do obecného povědomí jako dirigent Symfonického orchestru Československého rozhlasu.

Hudební začátky

Ke zpěvu se Vojtěch Dyk dostal díky dětskému sboru. Posléze působil v kapelách Davidoff a T.O.P. Dream Company, v současné době hraje v Národním divadle a v divadle La Fabrika. Na hudební scéně se prosadil jako frontman dnes už neexistující kapely Nightwork a její tříčlenné podskupiny Tros Discotequos. Před nějakými čtyřmi lety začal Vojtěch Dyk spolupracovat s brněnskou swingovou kapelou B-Side Band a vzájemně inspirativní spoluporáce utěšeně pokračuje.

Od působení v kapele Nightwork, přes muzikálové role v inscenacích Obraz Doriana Graye a Dáma s kaméliemi (Ta Fantastika), v Horáčkově lyrikálu Kudykam (Státní opera Praha, nominace na výroční divadelní cenu Thálie), sarkastických Pornohvězdách či v inscenacích Cirk La Putyka a Up End Down (Divadlo La Fabrika), se Vojtěch Dyk odrazil k samostatné hudební kariéře. Od roku 2010 spolupracuje s orchestrem B-Side Band, s nímž absolvoval v roce 2012 rozsáhlé koncertní turné. Na ně navázala další koncertní šňůra, na které se představil spolu s předním světovým zpěvákem Kurtem Ellingem. V roce 2012 získal Vojtěch Dyk výroční hudební cenu Anděl pro nejlepšího zpěváka roku.

Televizní seriály a filmy

V roce 2009 získal Cenu Alfréda Radoka jako Talent roku. Na obrazovce jsme měli možnost se s ním setkat v seriálech Letiště a Velmi křehké vztahy, Dokonalý svět, v televizních pohádkách Tři životy a Micimutr, ve třídílné sérii Ďáblova lest, v televizních filmech ze sérií Soukromé pasti a Nevinné lži, stejně jako ve filmu Rytmus v patách. V roce 2010 vytvořil Vojtěch Dyk hlavní mužskou roli v nejnavštěvovanějším snímku roku, kterým byla komedie režiséra Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení. V roce 2012 vytvořil spolu s Kryštofem Hádkem ústřední hereckou dvojici ve filmu Signál.

V roce 2013 hrál Vojtěch Dyk ve filmu Revival, poté v další komedii Jiřího Vejdělka Něžné vlny, stejně jako ve filmu Alice Nellis Andělé všedního dne a v aktuálním domácím filmovém hitu, ve zpívané trojpohádce režiséra Jana Svěráka a scenáristy Zdeňka Svěráka Tři bratři.

Deska

Novinkové album Vojtěcha Dyka a B-Side Bandu podpoří nadcházející koncertní šňůra Deska Tour 2015, která odstartuje 18. února v třebíčském Divadle Pasáž. Poté přijdou na řadu Plzeň, Brno, Ostrava, Pardubice Hradec Králové, Olomouc, Krnov, Žďár nad Sázavou, Zlín, Bratislava a Praha. Dvouměsíční turné vyvrcholí 18. dubna koncertem v pražském Foru Karlín.

Novinkové album Vojtěcha Dyka a B-Side Bandu nazvané Deska se křtilo v holešovické La Fabrice a jeho kmotry byla herecká manželská dvojice Viktor a Jana Preissovi.

Deska se křtila v pražské La Fabrice. Zleva - kapelník Josef Buchta, Viktor Preiss, Vojtěch Dyk, Jana Preissová a skladatel Boris Urbánek
autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.