Vojtěch Dyk

31. leden 2010

Píše se o něm jako o velké vycházející hvězdě českého showbyznysu - v poslední době jde z role do role, účinkuje v muzikálech i několika hudebních uskupeních. Pochvalné komentáře v médiích však pro něj, jak říká, nejsou vůbec důležité: "Meta je pro mne dělat věci dobře, dělat je, jak mě baví a jak baví lidi." Herec a talentovaný zpěvák Vojtěch Dyk si udělal místo ve svém nabitém diáři, aby si s Václavem Žmolíkem povídal o hudbě, divadle, ale třeba také o recesi nebo politice. V pondělí 1. února bude hostem seismolog Jan Zedník.

Nejen média, ale i laická a odborná veřejnost jej chválí za obě aktivity, jimž se věnuje, tedy za herectví i za zpěv. Vojtěch Dyk má zjevně velký talent v obou směrech a snaží se je proto ve své práci co nejvíce skloubit. A tak možná ani nepřekvapí, že na otázku, co ho nejvíc baví na vystupování s kapelou Nightwork, odpovídá jednoznačně - divadlo.

"Snažíme se vnést do koncertů různé divadelní prvky a koncipovat koncerty tak, aby to bylo spíš takové divadelní představení," říká na vysvětlenou Vojtěch Dyk. K jejich vystoupením neodmyslitelně patří také recese, kterou se kapela Nightwork v médiích asi nejvíce proslavila především díky písni Globální oteplování.

"Písnička vznikla náhodou, ne jako cílená recese. A to je možná i základ jejího úspěchu," myslí si Vojtěch Dyk a dodává: "Celou kampaň kolem ní vytvořila opět média a jedna hloupá novinářka." Recesi podle něj totiž jako něco výjimečného a neuvěřitelného přijímá především svět médií. "Že si člověk dělá legraci, je ale vlastně úplně normální."

Co ho lákalo na angažmá v Národním divadle? Podle čeho si vybírá role? Co ho rozčiluje na současné kulturně-politické situaci? A jak by se podle něj mohla současná mladá generace podílet na tom, aby se politika proměnila k lepšímu? I tyto otázky položil Vojtěchu Dykovi moderátor Václav Žmolík.

A posluchači se Vojtěcha Dyka ptali například na jeho účinkování ve filmu a televizních seriálech, na jeho slavného předka Viktora Dyka i na to, jestli má při svém vytížení čas na osobní život. Jak na tyto a další otázky mladý herec a zpěvák odpověděl, si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vojtěchem Dykem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio