Vodojemník Vilém

15. září 2019

Původní pohádkový seriál na dobrou noc o zvědavém a lehce nazelenalém mužíčkovi, který žije v kanalizaci a vodovodním potrubí a město zná jako své mokré boty.

Uprostřed města na kopci stojí starý vodojem. Kdysi z něj brala vodu půlka města, ale už dávno se nepoužívá. Rezne, trouchniví a úplně se na něj zapomnělo. Proto nikdo ani neví, že přímo ve vodojemu bydlí vodojemník Vilém – sympatický a zvědavý, lehce nazelenalý mužíček, který zná město jako své mokré boty.

Zná nazpaměť kompletní systém městských vodovodů a kanalizací, kterými se umí po městě rychle pohybovat a vstupovat do nejrůznějších budov. Navíc dokáže ovládat a využívat veškerou vodu, která se dá ve městě objevit – v bazénech, nádržích, fontánách, okapech, loužích, postřikových vozech, ale klidně i tu balenou v obchodech.

Čte: Petr Halíček
Napsal: Tomáš Končinský
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Natália Deáková
Natočeno v roce 2012.

1. Kamenní kapustňáci

Byl horký den a vodojemník Vilém si ve fontáně v centru města užíval bublinkovou lázeň, když tu náhle zaslechl podivný zvuk. Jako by pod vodou někdo mluvil. Koho Vilém ve fontáně objevil a jak mu pomohl, o tom bude vyprávět skřítek Hajaja v pondělí.

2. Benjamín z bankomatu

Když se vodojemník Vilém vracel z koupelny, kde Pepík zapomněl zavřít vodu, zaslechl nešťastné fňukání. Ve světlíku objevil zavalitého skřítka Benjamina. Proč naříkal a jestli mu Vilém dokázal pomoci, o tom uslyšíte v úterý od Hajaji.

3. Chlorovodník Maxim

Kromě vodojemníka Viléma žil v Žábrži také chlorovodník Maxim. Příliš se spolu oba zelení mužíčci nekamarádili, ale když nastal problém, spojili své síly. Jak? O tom víc poví Hajaja ve středu.

4. Hejkalka Helena

Kolem půlnoci se městem začaly rozléhat podivné hlasité údery. Vodojemník proto nemohl spát a vydal se fialovým potrubím vypátrat, co se v Žábrži vlastně děje. Na co přišel, o tom se dozvíte od Hajaji ve čtvrtek.

5. Elektroll René

Bouřky má vodojemník rád – z nebe přece padá voda. Jenže tahle bouřka způsobila v ulicích něco neočekávaného. Co nebezpečného se přehnalo Žábrží a jak to Vilém dokázal zastavit, uslyšíte v pátečním Hajajovi.

6. Viktor z eskalátoru

Vilém chtěl pomoci prodavačce Zuzaně a sám se kvůli tomu dostal do velkých problémů. Málem za svou dobrotu zaplatil životem. Co ho zachránilo, o tom bude vyprávět Hajaja v sobotu.

7. Světlice Alice

Noční město bývá plně osvětlené, ale vodojemník Vilém se najednou ocitl v ulici, která působila dost strašidelně, protože byla tmavá a nesvítilo v ní ani světýlko. Koho v tomto podivném koutu Vilém potkal, o tom uslyšíte od Hajaji v neděli.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio