Vladislav Vančura. Mistr českého jazyka, jehož způsob léta cituje celý národ

Replika „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným“ se asi vybaví každému z nás, mnozí si z dětství pamatujeme pohádku Kubula a Kuba Kubikula. Napsal Petr Kukal. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Naopak jiná díla spisovatele Vladislava Vančury jsou pro svou stylovou výlučnost známá spíše menšímu okruhu čtenářů. Byl u všeho nového. V roce 1920 stanul v čele Devětsilu, v roce 1936 se stal prvním předsedou České filmové společnosti. Experimentoval v oblasti jazyka a stylu, rodící se kinematografie i bydlení. O návrh domu na Zbraslavi požádal avantgardního architekta Jaromíra Krejcara.

V první republice představoval typického levicového intelektuála, jakkoli byl duchovně zakotven v protestantismu a jeho vybraný vkus a noblesa upomínaly na buržoazní kulturu. Jako přesvědčený antifašista a účastník odboje byl za heydrichiády roku 1942 na Kobyliské střelnici zastřelen.

Další Příběhy z kalendáře představí bazén, který se stal kulturní památkou.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související