Vladimíra Dvořáková: Útoky na demokracii v Polsku a Maďarsku se týkají i nás

12. leden 2016

Východní Evropa pomalu opouští liberalismus a naopak posilují konzervativně-nacionalistické vlivy a propojení církve se státem. Je to problém?

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové ano. A takové tendence vidí i u nás: „Jsou tu určité proudy, které mohou navozovat třeba atmosféru předválečné druhé republiky,“ upozorňuje. „Má to i podobné kořeny, tedy například ekonomická krize, která proběhla a ještě asi nekončí. A také nejistota a konflikty v nestabilním světě,“ uvádí.

Nejsilněji jsou dnes tyto změny patrné v Maďarsku a nejnověji i v Polsku. Tam se k moci dostala nová konzervativní vláda, která je Evropskou unií kritizována pro zasahování do veřejnoprávních médií a do složení ústavního soudu. „Vláda má z voleb jasnou legitimitu, aby vládla. Neznamená to ale, že si začne uzpůsobovat systém, aby u moci zůstala déle.“

„Dejme si na to pozor, tohle jsou věci, které velmi rychle přecházejí hranice. Jsme v trochu podobné situaci a máme podobnou kulturu,“ varuje Dvořáková. Společné je třeba naše vnímání demokracie, které je jiné než na Západě.

Čtěte také

„Pokud třeba nesouhlasím s politikou kancléřky Merkelové, tak to neznamená, že nesouhlasím i se systémem. To je tam velmi oddělené, naopak v nových demokraciích je to ztotožňováno,“ vysvětluje politoložka.

Není možné zablokovat sněmovnu

Ukazatelem politické kultury jsou i obstrukce, které v současnosti zažívá Poslanecká sněmovna. Ty jsou podle Dvořákové legitimním nástrojem opozice, ale nesmí se přehánět.

Poslanecká sněmovna 8.12.2015

„V parlamentu musí být dostatek prostoru pro opozici, ale když vláda přes svou většinu nemůže prosadit co chce, tak je to zpochybnění demokracie,“ říká.

Zajímavý je zde také pohled do historie. „Ti lidé, kteří dnes hájí obstrukce, v minulém období prosazovali změnu jednacího řádu, aby jim v nich tehdejší opozici zabránili,“ připomíná.

Jednací řád sněmovny by se ale podle Vladimíry Dvořákové měl změnit, ovšem až pro příští volební období. „Je dobré to přijímat v době, kdy nikdo neví, jestli bude ve vládě, nebo v opozici. Pak je šance, že vznikne rozumný model,“ uzavírá.

Co se čte při parlamentních obstrukcích ve Spojených státech? Co se děje v Polsku a jak bude dále postupovat Evropská unie? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.