Vladimíra Dvořáková: Tohle váhu Senátu určitě snižuje

14. říjen 2016

Proč je tak malý voličský zájem o Senát? První kolo bylo spojeno s krajskými volbami, dnes (a zítra) vybíráme už jen mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty do Senátu. Proč?

Politoložka Vladimíra Dvořáková tipuje, že se voličská účast ve 2. kole voleb do Senátu může dostat pod 15 %. „Možná, že lidé nevnímají význam Senátu. Možná nemají chuť se angažovat,“ myslí si . Klesá ale taky počet voličů i do Sněmovny Parlamentu ČR. A stejný trend je i jinde ve světě.

A příčina? Lidé podle Dvořákové možná mají až příliš moc informací a nechávají se víc ovlivňovat skandály. „Voličům to ale nevyčítám. Určitě to souvisí i s komunikací politiků třeba na sociálních sítích. Tam se totiž vážnější témata vůbec neřeší. Možná proto jsou lidé otráveni.“ Politici selhávají v řešení každodenních lidských starostí.

Role Senátu

Na druhou stranu lidé roli Senátu podceňují. Může za to i fakt, že senátorské volby nijak neovlivní složení vlády. „To v očích veřejnosti váhu Senátu určitě snižuje,“ míní Dvořáková. Navíc tři roky po vzniku samostatné ČR jsme se bez Senátu obešli

„Už 20 let se ale nějak vyvíjí,“ připomíná politoložka. Už sice nevolí prezidenta, má ale třeba velký vliv na změny Ústavy. Je dokonce několik zákonů, u kterých poslanci Senát přehlasovat nemohou.

Čtěte také

V krajích nevidím nic neobvyklého

Přestože v krajských volbách vyhrálo hnutí ANO, je v nejednom kraji z krajských koalic „vyšachováno“. „Je to naprosto běžné jednání. Nejsilnější strana získala jen kolem pětiny hlasů, a to nahrává k vyšachování.“ Každý vítěz voleb totiž musí mít nejen voličské hlasy, ale hlavně koaliční potenciál.

„Je to hodně složitá věc. Záleží na průniku stranických programů, ale i na osobnostech, které vyjednávají. Zkušenější politici pak mají proti nováčkům samozřejmě výhodu,“ dodává Dvořáková.

Pomalu se blíží i ty americké, prezidentské volby. Volební systém je ale úplně jiný, než známe. Jaký? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , kko , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio