Vladimíra Dvořáková: Summit v Ženevě byl pro Putina potvrzením jeho snahy obnovit imperiální obraz Ruska

21. červen 2021

Joe Biden se minulý týden poprvé v roli prezidenta setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. V jaké atmosféře se dva nejmocnější muži planety setkali? A vytyčil summit v Ženevě mantinely příštích vztahů Ruska a Spojených států?

Čtěte také

Německá veřejnoprávní televize ARD hodnotí schůzku amerického a ruského prezidenta jako možný začátek konce vzájemného mlčení.

Je to pravdivé a odpovídající zhodnocení, ale samozřejmě máme celou řadu otázek. Důležité je, že se tito dva státníci setkali. Vždycky je to lepší, než když komunikace nefunguje, říká v pořadu Jak to vidí... politoložka Vladimíra Dvořáková.

Vzájemné poznání

Podle Vladimíry Dvořákové jen vzájemné poznání vytváří určitý prostor ke spolupráci. Ženevský summit je ale podle ní třeba vidět v širších historických souvislostech.

Podíváme-li se do historie, Rusko představovalo protipól Spojených států ještě před pádem komunismu. V takzvaném bipolárním světě Rusko představovalo velmoc. V 90. letech se ale Rusko naprosto zhroutilo.

Vladimiru Putinovi se začátkem milénia podařilo zemi stabilizovat. To samozřejmě drželo jeho mandát i vysokou míru popularity. Pak ale přišly ekonomické problémy, a proto pro něj bylo nesmírně důležité začít vytvářet obraz, že Rusko je stále partnerem, že je velmocí.

Summit v Ženevě tedy pro něj byl potvrzením jeho snahy obnovit imperiální obraz Ruska jako země, se kterou se musí počítat, ale která je dobrá třeba i ve vědě a v technologiích,“ je přesvědčena Dvořáková.

Návrat do Evropy

Důležitější než ženevský summit ale podle Vladimíry Dvořákové bude, zda budou navazovat setkání na nižších úrovních, která budou připravovat nové dohody a nové způsoby řešení konfliktů. Zda bude třeba i nastolena nějaká pravidelnost.

Naději politoložka vidí i v obnově vztahů Spojených vztahů a celé Evropy. Přestože tam jsou vždycky nějaké konflikty geopolitického a ekonomického charakteru, velice důležité je, že se Spojené státy jako by vrátily do Evropy a začaly Evropu opět vnímat jako celek.

Další témata rozhovoru: čemu pomůže takzvaný klouzavý poslanecký mandát?; novela Listiny základních práv a svobod zakotvující právo bránit sebe i jiné se zbraní v ruce.

Spustit audio

Související