Vladimíra Dvořáková: Situace v Katalánsku je vážná! Mohlo by se jim to šeredně vymknout

6. říjen 2017

Ve Španělsku to vře. Při nedělním referendu zasáhla proti katalánským voličům španělská policie a hned nato Ústavní soud pozastavil pondělní schůzi katalánského parlamentu, jen aby zabránil hlasování o nezávislosti. Opravdu se Španělsko rozpadá?

„Situace v Katalánsku je velmi vážná a zatím jen eskaluje,“ obává se politoložka Vladimíra Dvořáková. „Když neopadnou emoce, může se jim to vymknout z rukou. Výsledkem bude něco, co nikdo nechtěl.“ Katalánsko už za sebou krvavou historii má, v boji za nezávislost tam působila baskická teroristická organizace ETA.

Zahraniční zpravodajské agentury teď dokonce tvrdí, že se objevují rozbroje mezi samotnými katalánskými vůdci. Jedni chtějí se Španěly vyjednávat, druzí trvají na rychlém a tvrdém odloučení. „To může být i dobrý signál, protože se rozdrobí i podpora voličů.“ Nemuselo by tak dojít „až na tasení mečů“.

Král kritizoval Katalánsko v TV

Na vážnost situace podle politoložky ukazuje i mimořádný televizní projev španělského krále Filipa VI. „Kritizoval Katalánsko a podpořil jednotu země. To je velmi mimořádné, protože monarchové se k politické situaci nikdy nevyjadřují.“ Evropa se pak vyjádřila, že jde o vnitrostranický spor, do kterého nebude zasahovat. Jak to ale celé může dopadnout?

Politoložka se domnívá, že Katalánci při referendu bezesporu ústavu porušili. Ale pokud opravdu chtějí Španělsko opustit, jsou už roky v koutě. „Jiná, ústavní řešení už byla mnohokrát Madridem odmítnuta.“ Proč se vláda brutálně brání uznat jejich samostatnost?


Španělsko má 17 autonomních společenství, Katalánsko to své získalo v roce 2006. Přestože dohodu schválil španělský parlament, ústavní soud označil některé důležité články za neústavní. Podobně se soud zachoval i po referendu v roce 2014.

Dominový efekt?

„Každý konflikt, který se týká národní identity, je vždy složitý a vyvolává napětí. Centrální vláda se hlavně bojí, že se začnou ozývat další. Takové Baskicko, Galicie nebo Kanárské ostrovy by klidně mohli být další.“ Snahy o samostatnost ale nebublají jen na jihu Evropy.

„Po brexitu se ozvali Skotové, kteří chtějí v EU zůstat. Ozývají se i belgičtí Vlámové nebo Valoni.“ Jde tak prý většinou o země/kraje, které by už jako samostatné chtěly být uvnitř unie, a to na rozdíl od svých „mateřských zemí“. Součástí EU by chtělo být i Katalánsko, což je ale velmi dlouhý proces s mnoha „ale“.

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio