Vladimíra Dvořáková: Demokracie nejsou jen svobodné volby, ale také dodržování práva. U nás se obchází

16. srpen 2021

Demokracie ve střední Evropě slábne a politologové si kladou otázky, kam směřuje. Nakladatelství Vyšehrad vydalo knihu Demokracie – jak dál?, do níž přispěla také profesorka Vladimíra Dvořáková. Co je podmínkami demokracie? A jakými kroky ji koaliční vláda oslabuje?

Stať profesorky Dvořákové má název Demokracie na šikmé ploše aneb hledá se ideální politický systém. „Demokracie se mění a je otázka, kdy ještě můžeme hovořit o demokracii a kdy už ne,“ vysvětluje zvolený titulek.

Nejen volby, také právo

„Řada populistů demokracii ztotožňuje jen s volbami, ačkoli mají nástroje, jak manipulovat a ovlivňovat veřejné mínění. Organizování svobodných voleb ale nezajišťuje její fungování. Demokracie znamená právní stát, vyvažování moci: co může prezident, parlament a tak dál.“

Varuje přitom, že ve střední Evropě politici demokracii dlouhodobě destabilizují. „Vyvažování moci je odsunuto do pozadí. V demokracii platí důležité pravidlo: Politici a instituce mohou dělat pouze to, co jim zákon umožňuje, a lidé, co jim nezakazuje. Právo nemohu ohýbat, jak chci – ale bohužel se to děje.

Nebezpečný precedens

Michal Koudelka

Jedním z takových případů je nedávné rozhodnutí o pověřeném šéfovi BIS namísto jeho řádného jmenování: „Nic takového zákon nezná. Nastala absurdní situace, která destabilizuje stát. Obsazení šéfa BIS se stává součástí mocenské politické hry, která jde mimo vyvažování moci. Do jmenování šéfa BIS nemá vstupovat prezident, což se obchází a vzniká nebezpečný precedens, který ukazuje na nefunkční právní stát.“

Pozice šéfa důležité bezpečnostní instituce bude slabší. Navíc se neví, kdy dočasná situace skončí: až dostane vláda důvěru? Nebo bude vládnout bez důvěry? Počítá se doba pověření do pětiletého mandátu?

„Post šéfa BIS bude součástí koaličního vyjednávání a to je velký problém našeho státu: partneři si obsazují místa, která by měl řídit někdo profesionální, rozdělují si sféry kontroly, z čehož mají výhody – a to je špatně.“

Další témata rozhovoru: Tálibán v Afghánistánu a pomoc spolupracovníkům české armády; zdary a nezdary koaliční vlády ANO a ČSSD; fungování státní správy.

autoři: Jan Burda ,
Spustit audio

Související