VLADIMIR NABOKOV: Lužinova obrana

22. 10.-2. 11. denně v 18:30. Životní příběh šachisty, jehož genialita hraničí s duševní chorobou - tak by se dal zjednodušeně charakterizovat román slavného amerického spisovatele ruského původu Vladimira Nabokova. V Lužinovi však zdaleka nejde jen o jeden tragický lidský osud, ale především o obraz života ruské poříjnové emigrace, která se ve 20. a 30. letech minulého století rozptýlila po evropských metropolích. V režii Hany Kofránkové přednese Petr Kostka.

Když malému Lužinovi skončilo bezstarostné dětství na venkově s rodiči a guvernantkami, byl poslán do města do školy, aby z něj podle představ rodičů vyrostl samostatný, vzdělaný a úspěšný mladý muž. Nestalo se. Lužin už napořád zůstane velkým ublíženým dítětem, vytrženým z bezpečného zázemí: nejdříve z rodiny, potom i z vlasti. Celý Lužinův život je neustálou obranou před reálným světem, a ačkoli je svým způsobem geniální, není prakticky schopen normální existence. Život se mu proměnil v řetězec šachových partií; šachy jsou potvrzením jeho geniality, jeho záchranou - a zároveň zkázou. Lužinova obrana je jedním z raných románů Vladimira Nabokova (1899-1977), spisovatele světového jména, který náleží jak ruské, tak americké literatuře. Narodil se v Petrohradě jako syn významného politika, v roce 1917 nakrátko člena Prozatímní vlády. Po bolševické revoluci musela rodina emigrovat; usadili se v Berlíně (Vladimir a jeho bratr ještě předtím získali stipendium na Trinity College v Cambridgi). V Berlíně žil pak Nabokov plných 15 let, živil se kondicemi a překládáním a také začíná publikovat. Píše rusky, svá díla podepisuje pseudonymem Sirin. V tomto raném období vznikla nejprve novela Mášenka, následovaly romány Král, dáma, kluk a také Lužinova obrana (1930). Rusky napsal Nabokov ještě několik dalších románů: Hrdinský čin, Talent, Pozvání na popravu aj. V roce 1938 musel Nabokov Berlín opustit - jeho žena byla Židovka. Usadili se v Paříži, avšak i odtud museli před nacisty zakrátko uprchnout do bezpečí, tentokrát až do USA. Amerika znamená výrazný zlom nejen v Nabokovově životě, ale i tvorbě. Za svůj literární jazyk volí angličtinu, začíná psát pod svým vlastním jménem. Vzniká řada pozoruhodných románů, např. Ve znamení levobočka, Pnin, Bledý oheň a další, mimo jiné román, který vyvolal spoustu polemik - Lolita. Z rozsáhlé Nabokovovy bibliografie, v níž nechybí ani povídky, divadelní hry, překlady a brilantní literární studie, ještě připomeneme jeho memoáry, které česky vyšly pod názvem Promluv, paměti. O Lužinově obraně Nabokov po letech prohlásil: Ze všech mých devíti rusky napsaných románů vyzařuje asi Lužinova obrana nejvíc lidského tepla, neboť i ti mí čtenáři, kteří šachy v životě nehráli a ostatní mé romány nesnášejí, berou tuhle knihu z nepochopitelných důvodů na milost a tvrdí, že ji mají rádi...

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.