Vladimír Iljič Lenin. Muž, z jehož činů se Rusko nevzpamatovalo dodnes

Dnes si připomínáme Vladimír Iljiče Lenina. Člověka, který se stal jednou z hlavních ikon šíleného dvacátého století. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas. Napsal Ondřej David.

Přestože pocházel ze zajištěné šlechtické rodiny, stal se z něj revolucionář, který vedl masy dělníků a rolníků. Vystupoval proti carovi, chtěl jiné Rusko, ale nechtěl z něj demokratický stát. S pomocí německých tajných služeb proto provedl v Petrohradě bolševický puč.

Když se demokratické síly daly na odpor, neváhal ve vlastní zemi rozpoutat občanskou válku, která díky hladomoru měla na svědomí miliony mrtvých. Brzy po revoluci ho skolil syfilis, ale jeho postupy se nejen v Rusku, ale i v naší části Evropy udržely dlouhých sedmdesát let.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit básni, která začíná slovy: Byl pozdní večer, první máj...

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související