Vladimír Burjánek: Šmejdi

19. leden 2020

Šmejdi všeho druhu mají tuhý život. Jak to vypadá, jsou to nezmaři. Ale nejen oni. U jedné firmy, která se honosí na internetu tím, že neplatíte poštovné, jsem si objednal boty. Za dlouhý čas přišly, vypadaly sice jinak, než na obrázku, ale hlavně to bylo jiné číslo. Po domluvě jsem je za nemalou sumu poslal doporučeně zpět se žádostí, aby mi poslali správnou velikost.

Místo toho mi nabídli šek na jiné zboží s malým zvýhodněním, nebo peníze zpět. Zvolil jsem finanční variantu. Tím pokračovala anabáze. Postupně jsem komunikoval s pěti pracovníky firmy. Nejdříve svedli na prvního, že nabídku šeku nezrušil, za dalších čtrnáct dnů mi oznámili, že v zákonné lhůtě peníze vrátí, abych jim poslal číslo účtu.

Boty (ilustrační foto)

Mohli klidně využít adresy se složenkou poštou, ale ne. Urgoval jsem vrácení a nabídli mi, že zaplatí i poštovní poplatek, ovšem chtěli lístek a protahovali to dál. Postupně jsem, jim musel pohrozit tiskem i žalobou. Po téměř dvou měsících peníze přišly, ale bez poštovného. To obratem poslali až pod hrozbou ohlášení České obchodní inspekci.

Možná jste zažili podobnou situaci. Když vám má některá firma vracet vaši částku peněz, tak si dokáže vymýšlet i nemožné věci.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Jazykové divy

    Náš jazyk je krásný, malebný, bohatý i nápaditý. Věčné díky obrozencům, že za něho bojovali ze všech sil, věčná hanba prznitelům, kteří infikují češtinu cizí řečí.

  • Vladimír Burjánek: Zázraky techniky

    Naše sousedka se rozhodla vtrhnout po šedesátce do moderní doby se zázraky techniky. Minulé léto si pořídila dotykový mobil a zápolila s jeho nástrahami téměř tři měsíce. 

  • Vladimír Burjánek: Nejsou lidi

    Nějak se po tolika letech vrátil známý problém. Rekordní nezaměstnanost v době krizí vystřídá toužebně očekávaný růst ekonomiky a začne se dařit, nastává problém opačný.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.